Ayrık diş görüntüsü estetik açıdan bireyi rahatsız etmenin yanı sıra dişler arasındaki boşlukların fazla olduğu durumlarda çiğneme ve kapanış bozukluklarına da neden olabilir. Ayrık diş sorunu yaşayan hastalar diş hekimlerine başvurduklarında, hekim bireyin ağız ve diş yapısını, çiğneme fonksiyonlarını inceler. Hastanın şikayetlerini ve taleplerini dinler. Ardından hasta için en uygun olan ayrık diş tedavisini önerir.
Ayrık diş tedavileri nelerdir?
Hastanın durumuna, tedaviden beklentisine, dişlerin ayrıklığına bağlı olarak ayrık diş tedavileri pek çok farklı şekilde yapılabilir.
Her birey gülümsediğinde dikkat çekici bir güzelliğe sahip olmak ister. Bu sebeple pek çok ünlü gülüş tasarımı yaptırmaktadır. Dişleri ayrık olan ancak kendini konuşurken gülerken; iyi, güzel, özgüvenli hissetmek isteyen her birey için ayrık diş tedavisi ile görüş estetiği sağlanabilir. Dişler arasındaki boşlukların giderilebileceği başlıca ayrık dış tedavileri şunlardır:
- Estetik diş dolgusu (bonding),
- Diş teli ya da şeffaf plak tedavisi,
- Frenektomi (Dudak/dil bağı alınması),
- Köprü tedavisi,
- İmplant tedavisi,
- Lamine kaplama tedavisi.
Ayrık diş tedavisi nasıl yapılır?
Ayrık diş tedavisinde estetik dolgu (bonding) uygulaması
Bir diğer adı ayrık diş dolgusu uygulamasıdır. Bonding uygulaması çok başarılı ve sonucu kalıcıdır. Genellikle ön iki dişteki ayrıklığın kapatıldığı bir tedavidir. Geniş renk skalasına sahip bonding uygulaması ile hastanın diş rengiyle birebir uyumlu kompozit reçine diş boşluğunu kapatacak şekilde yerleştirilir. Kırık ve çatlak diş tedavilerinin onarımı içinde genellikle bonding tedavisi yapılır.
Estetik dolgu ile ayrık diş tedavisi genellikle tek diş hekimi randevusu ile gerçekleştirilir.
Estetik diş dolgusu uygulanırken diş yüzeyi hafif pürüzlü hale getirilir. Bu sayede kompozit reçine diş yüzeyine daha sıkı tutunur. Dişler arasındaki boşluk kapatılınca özel bir ışın ile estetik dolgu malzemeleri sertleştirilir. Diş rengiyle birebir uyumlu reçine kontrol edilir. Diş doğal bir şekle kavuşturulur. Doğallığın işlevselliğin kontrolü sonrası diş yüzeyi parlatılır, estetik dolgu işlemi ile ayrık diş tedavisi tamamlanmış olur.
Ayrık diş tedavisinde diş teli ya da şeffaf plak uygulaması
Tüm dişler arasında boşluklar olduğunda ya da diş ayrıklarının çok büyük olduğu durumlarda ortodontik tedavilerle başarılı sonuçlar elde edilir. Hastanın ihtiyaçları ve diş tedavisi sırasındaki yaşam tarzı dikkate alınarak diş teli ya da invisalign (şeffaf plak) tedavisi uygulanabilir. Her iki tedavinin de amacı kullanılan aparatlar sayesinde dişlerin ideal konumlarına getirilmesini sağlamaktır. Diş teli tedavisinde tedavi süresince planlanan kontrol randevuları sırasında dişlere yapıştırılmış braketlere bağlı teller düzenli olarak ayarlanır. Dişler zaman içerisinde olması gereken konuma getirilir.
Şeffaf plak tedavisi sırasında hastanın belli aralıklarla şeffaf plakları değiştirilir. Dişlerin hareketlerine bağlı olarak yapılan bu değişimlerle işler ideal şekilde hizalanır.
Tedavinin sonunda hasta, dişlerinin arasındaki boşluklardan ve diş çapraşıklıklarından, kapanış bozukluklarından kurtulur.
Diş boşluğu olmayan, düzgün hizalanmış, fonksiyonel sorunu olmayan, estetik görünen dişlerine kavuşmuş olur.
Ayrık diş tedavisinde dudak / dil bağı alınması (frenektomi)
Ön dişlerde görülen diş boşluklarının tedavisinde frenektomi cerrahi işlemi kalıcı sonuçlar elde edilmesini sağlar. Üst dudağı diş etine bağlayan frenulum dokusunun aşırı geniş ve sıkı olduğu durumlarda ön dişlerde boşluklar oluşabilir. Bu cerrahi müdahale ile dudak dil bağı dokusu azaltılır ya da tamamen ortadan kaldırılır.
Tedavinin iyileşme süreci biraz zaman alır. İyileşme dönemi boyunca hasta belli gıdalardan uzak durmalı ve bölgeye zarar verebilecek davranışlardan sakınmalıdır.
Üst ve alt dudak bağının kısa ve sıkı olduğu durumlarda bireyin dudak hareketleri kısıtlanır. Alt çenede değil bağının kısa olduğu durumlarda dil hareketleri kısıtlanır. Hastanın konuşma, çiğneme fonksiyonlarını olumsuz etkiler. Bireyin genel ağız fonksiyonlarını bozar. Uygulanan frenektomi tedavisi ile hem bu sorunlar hem de ayrık diş sorunu kalıcı şekilde ortadan kaldırılır.
Ayrık diş tedavisinde köprü uygulaması
Özellikle diş kaybının ardından işler arasında oluşan boşluğu kapatmak amacıyla diş köprüsü tedavisi uygulanabilir. İmplant tedavilerinin yaygınlaşmadığı dönemde köprü tedavisi sıkça uygulanan, dişin estetik ve fonksiyonel olarak yeniden kazandırıldığı bir tedaviydi. Köprü tedavisi ön dişlerde ayrık dişlerin arasını kapatılması amacıyla da kullanılmaktadır.
Diş köprüleri sabit ya da çıkarılabilir olacak şekilde yapılır. Köprü tedavisi sırasında destekleyici doğal dişler küçültülerek üzerine geçirilen kaplama ile kaydedilen diş estetik ve fonksiyonel açıdan hastaya yeniden kazandırılır. Bu tedavi iki aşamalı şekilde gerçekleştirilir. İlkinde hastanın diş ölçüleri alınır. İkincisinde laboratuvar ortamında hazırlanan köprü yerleştirilir ve son ayarlamalar yapılır.
Diş köprüsünün ömrü doğru bakım ile 5-15 yıl arasındadır.
Ayrık diş tedavisinde implant uygulaması
Diş kaybı ardından oluşan boşlukları kapatmak için tek diş implant tedavisi uygulanabilir.
Ayrık diş sorunu yaşayan bireylerin bu sorunun ortadan kaldırmak için uygulanabilecek kalıcı yöntemlerden biri de implant tedavisidir. İmplant çene kemiğine yerleştirilen yapay diş kökü görevi gören vidalarıyla uzun süre kullanılabilen başarılı diş tedavilerdendir.
İmplant tedavisi aşamalı olarak yapılır. İmplantın çene kemiğine yerleştirildiği ilk diş randevusunun ardından çene kemiği ve implantın kaynaşması için 3 ay kadar beklenir. İyileşme süreci tamamlanınca kalıcı diş tacı dişe yerleştirilerek sabitlenir.
İmplant doğru bakım ile ömür boyu sorunsuzca kullanılabilir.
Ayrık diş tedavisinde porselen kaplama diş (lamine kaplama diş) uygulamaları
Gülüş tasarımı işlemleri içinde en sık tercih edilen lamine kaplama diş tedavisi diş boşluklarının kapatılması işleminde de başarıyla uygulanabilir.
Laminate kaplama diş tedavisi ile ayrık diş sorunu ortadan kaldırılabilir. Porselen kaplama diş tedavisi hastaya estetik güzelliği, fonksiyonelliği aynı anda sunar.
Lamine kaplama ile ayrık diş tedavisi yapılırken alınan ölçülere uygun hazırlanmış yaprak porselenler diş yüzeyine yapıştırılır. Lamine kaplama diş tedavisinde renk skalası çok geniştir. Bu sayede hastaya uygulanan kaplama işlemi dışarıdan bakıldığında asla fark edilmez.
Doğru bakım ve ağız hijyeni ile lamine kaplamalar 15 yıl kadar bir süre boyunca sorunsuzca kullanılabilir.
Ayrık diş tedavisi fiyatı ne kadar?
Ayrık diş tedavis fiyatını belirlemek için hastanın hangi diş tedavisine ihtiyacı olduğu tespit edilmelidir. Örneğin ayrık diş tedavisi fiyatı belirlenirken şeffaf plak tedavisi uygulanması ile estetik diş dolgusu tedavisi uygulanmasının maliyeti farklı olacaktır.
Ayrık dişler
Toplumda sık sık karşılaşılan ağız ve diş sağlığı sorunlarından biri dişler arasındaki boşluklardır. Ayrık diş tedavileri; dişler arasındaki boşlukların kapatılması, estetik gülüşün sağlanması, diş fonksiyonlarının düzeltilmesi gibi amaçlar ile farklı farklı yöntemler kullanılarak yapılabilir.
Çocukluk, gençlik, yaşlılık gibi hayatın her döneminde dişler arasında boşluklar görülebilir. Diş eti problemleri, genetik faktörler, bireyde çene yapısını bozacak ve diş aralarının açılmasına neden olacak kötü alışkanlıkların olması diş ayrıklığına neden olabilir.
Kalıcı dişlerin sürümü döneminde ilk yıllarda ayrık diş yapısı yaygındır. Çocuğun tüm kalıcı dişleri sürdükten sonra dişler arasında boşluk varsa diş hekimi ile görüşülmelidir.
Ayrık dişler, estetik gülüş elde etmeye engel olmaktadır. Dişlerinin arasında boşluk olan pek çok kişi özgürce gülmek ve konuşmaktan kendini geri çekmektedir. Sadece dişlerinin arasındaki boşluklar nedeniyle birey asosyal olmaktadır. Oysa ayrık dişlere sahip kişilere ihtiyaçlarına uygun pek çok farklı tedavi uygulanabilir.
Ayrık diş tedavisi nasıl yapılır? Ayrık dişler nasıl düzeltilir?
Dişleri düzeltmek için uygulanabilecek pek çok farklı tedavi yöntemi vardır. Hangi tedavi yönteminin size daha uygun olduğuna diş hekiminizin yönlendirmesiyle karar verilmelidir. Yalnız ön iki dişte görülen diş boşlukları; estetik diş dolgusu ile ya da dudak dil bağının alınması ile giderilebilir. Ön dişlerde görünen diş boşlukları köprü tedavisi ile kapatılabilir. Diş kaybı nedeniyle oluşan diş boşlukları implant tedavisi ile giderilebilir. Tüm dişlerin arasında boşluklar varsa ya da az sayıda dişin arasında boşluk olmasına rağmen fonksiyonel sorunlar yaşanıyorsa diş teli veya şeffaf plak tedavilerinden biri uygulanabilir.
Ayrık diş dolgusu ömrü ne kadardır?
Ayrık diş dolgusu ömrü genellikle 5-10 yıl kadardır.
Ağız ve diş sağlığına gösterilen özen, dişlerle sert gıdaların tüketilmemesi, diş gıcırdatma alışkanlığının ve diş sıkma sorununun olmaması estetik dolgu ömrünü arttırır.