Dental implant tedavisi hakkında bilmemiz gerekenler
İmplant, ağzımızdan herhangi bir sebeple eksilmiş olan diş veya dişlerin ağız ve çene estetiğini yeniden kazandırmak ve eksik dişlerin yeniden tamamlanması amacıyla, çene kemiğine çoğunlukla vida şeklinde yerleştirilen yapay diş kökü olarak tanımlanabilir.
Diş implant tedavilerinin faydaları
İmplantların en önemli avantaj ve faydalarından birisi diğer tedavi yöntemlerine nazaran daha güvenli ve sağlam olmasıdır. Diğer önemli bir avantajı ise diğer dişlere bağımlı olmaması ve kendi başına diş kemiğinden destek alan bir yapı olmasıdır.
Köprü veya kuron tedavilerinde diğer sağlam olan dişlerden yardım alınması nedeniyle dişlerin birbirini aşındırması durumu ortaya çıkabildiğinden implant uygulaması diş hekimleri tarafından en çok tercih edilen diş tedavilerinden olmaktadır.
Ayrıca implant yapımında kullanılan titanyum maddesi insan diş yapısına en kolay uyum sağlayan maddelerden olduğundan diş implant uygulamaları diğer tedavi yöntemlerine göre daha ön plandadır. Antalya'da implant ile ilgili kafanıza takılan soruları cevaplamak ve size en uygun tedaviyi belirlemek için sizleri Lara'daki tam teşekküllü diş kliniğimize davet ediyoruz.
İmpant tedavisinden önce kullanılan hareketli protezlerin dezavantajları olması nedeniyle günümüzde implant tedavileri daha çok tercih edilmektedir. Hareketli protezler kullanım açısından zorluk yaratmakta ve protez altına yiyecek artıklarını kaçırabilmekte idi.
Bunun sonucunda gerek hijyen açısından gerekse ağızda koku yapması açısından artık implantların üzerine konulan sabit protezler diş tedavilerinde daha aktif şekilde kullanılmaktadır.
İmplantların faydaları;
- Doğal diş yapısında olması
- Yapımında kullanılan titanyum maddesinin kolay uyum sağlaması
- Normal diş yapısı gibi çiğneme yapabilmesi ve kişinin istediğini yiyebilmesi
- Sağlıklı beslenmeye katkı sağlaması
- Eksik dişlerin tamamlanarak estetik diş görüntüsü sağlanması,
İmplant Tedavisinin Riskleri
Her türü tedavide olduğu gibi implant tedavisinde ve implant uygulamalarında da ufak riskler olabilmektedir. Detaylı bilgi için kimlere implant yapılamaz bölümünü okumanızda fayda var. Kişi de bu tip problemler olmadığı müddetçe implant uygulamalarında yüksek oranda başarı sağlanmaktadır.
Dental implant sık sorulan sorular
Aşağıdaki akordiyon menüden dental implant alanında sık sorulan soruların cevaplarını bulabilirsiniz. Cevabını bulamadığınız sorular için çekinmeden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Diş implant uygulaması çoğunlukla iki aşama olarak yapılır. Birinci aşamada eksik dişin olduğu bölgeye lokal anestezi ile uyuşturularak diş eti kaldırılması uygulanır. Daha önceden ölçümleri yapılarak belirlenen kemik kalınlığı ve uzunluğu dikkate alınarak implant için diş kemiğinde yer hazırlanır. İkinci aşamada ise diş kemiğine yerleştirilen kök baz alınarak üzerine diş vidalama işlemi yapılır.
İmplant uygulamasının birinci aşaması gerekli muayenenin yapılması ve kemik içine implant vidasının yerleştirilmesi sürecidir. Bu süreçten sonra üzerine yapılacak protezin süresi kişinin yaşı, çene kemiğinin kalitesi gibi özelliklere göre 2-6 ay arasında değişebilir. Bu süre diş hekiminin yapacağı muayene sonrası size bildirilecektir.
Kişinin genel sağlık durumu iyi olduğu müddetçe implant uygulaması için yaş önemli değildir. Fakat implant uygulaması yapılacak kişinin çene kemik yapısı tamamlanmamışsa implant uygulaması tercih edilmeyebilir.
İmplant uygulamaları kişinin şeker hastalığı, yüksek tansiyon gibi hastalıkları bulunmuyorsa herkese uygulanabilir. Fakat implant uygulanabilmesi için gerekli bazı şartların sağlanması gerekir. Bunlar implant uygulama öncesinde yapılacak muayenede veya doktor görüşmesinde kontrol edilir. İmplant öncesi muayenelerde olması gereken şartlardan birisi kişinin çene kemiğinin ölçümleridir. Çene kemiği implant vidasını yerleştirmeye yetecek kadar geniş ve derin olmalıdır. Aksi halde implant vidası tutunamaz ve implant uygulaması başarısız olur. Ayrıca çene kemiğinin yeterli sertlikte olması üzerine yapılacak protezin kalitesini de belirler.
1. İmplant sonrası Ağız Bakımı nasıl olmalıdır?
İmplant uygulamasından sonra ilk iki gün çok önemlidir. Bu süre içerisinde ağız bakımına çok önem verilmeli, ağızda basınca sebep olacak hareketlerden kaçınılmalıdır. Mümkünse ilk bir gün içinde ağız çalkalanmamalı veya gargara yapılmamalıdır. Ağız içi temizliği fırça veya diş ipi ile yapılmalı fakat implant bölgesine hassas yaklaşılmalı çok basınç uygulanmamalıdır. Nemli bir pamuk yardımıyla implant bölgelerinin temizliği yapılabilir.
2. İmplant uygulaması sonrası beslenme nasıl olmalıdır?
İmplant uygulamasında çeneye vida yerleştirildikten sonra protezin takılacağı 2-6 aylık döneme kadar beslenme konusuna dikkat etmek gerekir. Aşırı sıcak veya soğuk gıdalardan uzak durmalı, çok sert olan besinler yenilmemeli bunun yerine yumuşak ve ılık gıdalar tercih edilmelidir.
3. İmplant sonrası nelere dikkat edilmelidir?
- İmplantların altları en doğru şekilde diş ipi ile temizlenmelidir. Temizleme esnasında implantın sabitliğine zarar verilmemesine özen gösterilmelidir.
- Ara yüz fırçası implant uygulanan hastaların kullanması gereken önemli bir diş temizlik aracıdır.
- İmplant sonrası ilk 2-3 saat hiç bir şey yenilmemelidir. İlk 24 saat boyunca sıcak soğuk yiyecek ve içeceklerden uzak durmak besin olarak ise özellikle yumuşak gıdaları tercih etmek gerekmektedir.
- İlk 12 saat diş fırçalanma veya gargara yapılmamalıdır. 36 saat sonrasında mümkünse 2 hafta boyunca günde iki defa ağız gargarası yapılmalıdır.
- İlk 24 saat süresince sigara alkol kesinlikle kullanılmamalıdır. İmplant bölgesi enfeksiyon konusunda hassastır. Mümkünse tam iyileşme sağlanana kadar özellikle sigaradan uzak durmakta fayda vardır.
- 1-2 gün boyunca ağzınızın kanaması normaldir. Kanamayı durdurmak veya azaltmak için yumuşak bir steril bez veya nemli bir pamuk yardımıyla fazla basınç uygulamadan implant bölgesini temizleyebilirsiniz.
- Diş hekimi tarafından verilen ağrı kesici veya antibiyotikleri önerilen şekilde kullanmaya özen gösterin. Herhangi bir ters durumda diş hekiminiz ile iletişime geçmelisiniz.
- İlk birkaç gün boyunca ağız ve yüz bölgesinde şişlik olması normaldir. Özellikle göz altı bölgesinde oluşacak şişler için buz tedavisi yapılabilir.
- Beklenmedik durumlarla karşılaşılması durumunda diş hekimi ile irtibata geçmeli ve problemlerinizi sormalısınız.
İmplant uygulaması sonrasında eklenen protez kişinin kendi dişlerinden pek farklı değildir. Bu sebeple diş eti hastalıkları diş iltihaplanması gibi süreçlerden etkilenebilirler. Gerekli diş hekimi kontrolleri ve iyi bir ağız bakımı yapılması ile implant protezleri uzun süre sağlıklı bir şekilde kullanabilirsiniz.
İmplant uygulaması iki aşamada gerçekleştirilir. Birinci aşamada lokal anestezi doğru uygulanırsa uygulama esnasında ağrı olmaz. İmplantın çene kemiğine yerleştirildiği günün akşamında hafif bir sızı duyulabilir. Bu hafif sızı ise ağrı kesiciler tarafından kolayca bastırılır. Duyulacak ağrı normal diş çekiminde duyulan ağrıdan çok farklı değildir. Zamanla ağız implanta alışacağından ağzınızda varlığını bile hissetmeyeceksinizdir. Antalya implant hakkında her türlü sorununuz için canlı yardım üzerinden talepte bulunabilirsiniz.
İmplant uygulaması için kullanılan titanyum bütün dünyada en çok kullanılan ve kabul görmüş olan implant maddesidir. Vücuda çabuk uyum sağlaması ve kolay kolay vücut tarafından reddedilme olmadığından diş hekimleri tarafından kullanılmaktadır. Antalya - İmplant çene kemiğine yerleştirilen bir vida olması sebebiyle vücut tarafından reddedilme gibi bir durum söz konusu değildir. Fakat implant sonrası gerekli ağız bakımının yapılmaması, hijyen kurallarına uyulmaması sonucu hastalarda enfeksiyon kapma riski olabilir. Buna bağlı olarak uygulanan implantın ömrünü erken tamamlaması sonucu ortaya çıkabilir. Bu sebeple implant uygulanmasından sonra diş hekimi kontrolleri ve ağız bakımı kesinlikle aksatılmamalıdır.
- Diyabet ve Şeker Hastalarında; Diyabeti olan hastalara kesinlikle implant uygulanmaz diye bir şey söylenemez. Diyabet hastalarında implant yapılması için hastalığın seviyesinin kontrol altında olması gerekmektedir. Diyabet hastaları gerek doku iyileşmesinin yavaş olması gerekse enfeksiyon riskinin fazla olması nedeniyle riskli olarak kabul edilen hastalardandır. İmplant uygulanabilen diyabet hastalarının tedavi sonrası diş hekimi kontrollerini aksatmaması ve tedavi sonrası ağız bakımı için yapılması gereken hijyen kurallarına çok dikkat etmesi gerekmektedir.
- Yüksek tansiyon hastaları ise ağrı veya stres gibi durumlara tepkisel olarak daha hassas olduğundan implant tedavisi esnasında kan basıncı yükselerek sıkıntılı sorunlara yol açabilir. Bu sebeple implant uygulama esnasında tansiyon hastası olan kişilerin kan basınçları takip edilmelidir.
- Kemik Gelişimini Tamamlanmamış Olanlarda; Erken yaşlarda insanın kemik gelişimi tam olarak tamamlanmaz. İmplant uygulaması yapılacak çene kemiğinin gelişimini tamamlaması sonucu yapılacak implantı tutacak kemikte problem yaşanabilir. Bu sebeple bu tür hastalarda implant yapmak için uygun zamanın gelmesi beklenir.
- Çene Kemiğinin Uygun Olmadığı Durumlar; İmplant uygulamalarında implantın yerleştirileceği çene kemiğinin niceliği çok önemlidir. İmplant için kullanılan titanyum implantlar genellikle belirli çap ve uzunlukta üretilirler. Çene kemiğinin durumuna göre diş hekimi implant ölçülerine karar vermektedir. Bazı durumlarda kişinin çene kemiği implant uygulaması yapılmasına müsaade etmeyecek şekilde çok ince veya yeter uzunlukta olmayabilir. Bu gibi durumlarda hasta ile konuşularak diş hekiminin cerrahi müdahale ile çene kemiğini uygun hale getirmesi kararı verilebilir. Bunun için kullanılacak yöntemler kısaca kemik greftleme, kemik açma olarak adlandırılır. Ağız ve Çene hakkında detaylı bilgi için linke tıklayabilirsiniz.
- Bu durumların dışında kalp hastalığı olan veya kalp pili kullanan hastalarda, kemoterapi gören hastalarda da implant uygulaması diş hekiminin yapacağı muayene ve diş hekimi ile hastanın beraber karar vermesi sonucunda yapılabilir. İmplant uygulaması yapılırsa hastaların tedavi sonrası ağız bakımı ve hijyen kuralları ile diş hekimi kontrollerini çok iyi takip etmesi gerekmektedir.
- Kan pıhtılaşması Sorunu Olanlarda; Kan pıhtılaşma rahatsızlığı olan hastalarda implant uygulaması oldukça riskli olduğundan genellikle uygulanmaz.
Genellikle all on four ve diğer implant tedavilerinin tamamı lokal anestezi uygulanarak yapılır. Bu tedaviler için bölgesel uyuşturmalar yeterlidir. Fakat hastanın anksiyetesi, öğürme refleksinin fazlalığı dikkate alınarak implant tedavilerinin tümümde sedasyon da uygulanabilir.
İmplant sonrası takılan protezin kişinin kendi dişinden pek bir farkı yoktur. Bu nedenle diş eti hastalıkları diş iltihabı gibi süreçlerden etkilenebilir. Gerekli diş hekimi kontrolleri ve iyi bir ağız bakımı ile implant protezler uzun süre kullanılabilir. Kötü bakımlarda dahi implant diş ömrü 5-10 yıl aralığındadır. Hasta ağız ve diş sağlığına özen gösterdiğinde, günlük ağız bakım rutinlerini ihmal etmediğinde, ve yılda iki kez diş hekimi kontrollerini aksatmadığında implant diş ömrü 25-30 yıla kadar çıkmaktadır.
Ücretsiz Randevu - Dental Implant
Antalya'da siz de diş implant yaptırmak için aşağıdan ücretsiz randevu oluşturabiliriniz. 16+ yıl implant tedavileri tecrübemiz ile diş sağlığınızı koruyoruz.
Ücretsiz RandevuDiş İmplantı Tedavisinin Size Kazandırdığı Farklı Yönleri
Özgüven Kazanımı
Eksik diş veya dişleriniz nedeniyle toplum içinde kaybolan özgüveninizi yeniden kazanmak için implant tedavileri tercih edilmekte.
Yeni Tarz Yaratma
Ağızdaki eksik dişlerin, kişinin tarzını ve konuşmasını hatta çiğnemesini acı verici hale getirebilir, bu durum da tedaviyi gerekli kılıyor.
Yemek Yeme Keyfi
Eksik diş veya dişler, yemek yeme stilimizi bile değiştirebiliyor, toplu yemek esnasında istenmeyen görüntüleri kaldırmak maksatlı tedaviler
Fotoğraf Çektirme
Tam da aile, eş, dost fotoğrafı çekilirken, eksik dişlerden dolayı kameraya bakarken dişleri saklama ihtiyacının önünde geçmek için tedaviler
Sıcaklar Soğuklar
Eksik Dişlerin yediğimiz içtiğimiz şeylerin sıcaklık derecesini hesaplama zorunluluğunu ortadan kaldırmak için tedaviler tercih ediliyor.
Geleceğe Anı Bırakmak
Çekilen videolarda, ortamlarda, aile içinde neşeli, sevecen, güleryüzlü, sempatik bir görüntü sergilemek ve anılarda iyi yer edinmek için tedaviler.
Diş İmplantı Tedavi Süreci
İşte yeniden sağlıklı dişlerinize doğru tedavi yöntemleri ile kavuşabilmeniz için izlemeniz gereken süreç.
Ön Görüşme
Hasta koordinatörlerimiz ile diyaloğa geçip, ilk bilgilendirmenizin yapılması
Tedavi Planlaması
İdeal ve size özel alternatifli diş implant tedavi planınızın hazırlanması.
Yeni Gülüş & Keyif Sürme
Tedavi sonrasında yeni gülümsemenizin ve kaliteli dişlerinizin tadını çıkarın.