Sararmış dişleri insanı konuşmaktan ve gülmekten alıkoyar. Diş sararmasının sizi asosyalliğe itmesine izin vermeyin.
Diş Sararması Neden Olur?
- Diş sararmasının ilk ve en önemli sebebi yetersiz ağız bakım rutinidir. Diş sararmasına neden olan diğer sebepleri şu şekilde sıralaya biliriz:
- Dişlerdeki sarı lekelere neden olan bir diğer önemli etken bireyin tükürük yapısıdır. Tükürük yapısı asidik kişiler dişlerini düzenli fırçalamadıkları zaman daha çabuk diş sararması ve diş çürümesi sorunu yaşarlar.
- Doğuştan diş minesi eksikliği olan bireylerde dişler sarı ve çürümeye karşı savunmasız olur. (Bireyin doğal dişlerini korumak için kemik ve çene gelişimi tamamlandıktan sonra zirkonyum kaplama tedavisi uygulanmalıdır.)
- Çocukluk çağında kullanılan demir ilaçları çocukların dişlerini sarartabilir.
- Yetersiz beslenen çocuklarda diş sararması olabilir.
- Yine çocuklarda tükürüğün ön dişlere yetersiz teması kahverengi ve siyah diş renkleri oluşmasına neden olabilir.
- Düzenli ağız ve diş bakımına rağmen dişlerinizin sarı olması genetik olabilir.
- Diş minesinin yaşa bağlı olarak incelmesi ile mine dokusunun altında sarı rengin daha çok görünmesi dişlerinizin zamanla daha sarı olmasına neden olur.
- Çay, kahve, şarap gibi renkli içecekler dişlerin sararmasına neden olur.
- Limonlu su, gazlı içeceklerin çok tüketilmesi, yüksek asit içeriği nedeniyle diş çürümesine ve dişlerin sararmasına neden olur.
Sarı Dişleri Olanlar Evde Doğal Diş Beyazlatmayı Nasıl Yapmalı?
Sararmış dişleriniz varsa ister manuel ister elektrikli diş fırçası ile günde iki kez iki dakika dişlerinizi fırçalayın.
- Florür içeren diş macunlarını tercih edin.
- Günde en az bir kez diş ipi kullanın.
- Gargara yapın.
- Özellikle dişleri sarartan içecekleri tüketirken pipet kullanın.
- Kahve, narenciye, çay ve kırmızı şarap tüketiminde kontrollü olun.
- Yemeklerden sonra dişinizi fırçalayamayacaksanız hemen şekersiz sakız çiğneyin.
- Sigarayı bırakın.
- Aktif kömür içeren diş macunu tercih edin
- Bitkisel çiğneme çubuklar (misvak) kullanın.
Bembeyaz Dişler İçin Evdeki Bakımlar Dışında Ne Yapabilirim?
Etkili ve kalıcı beyazlık için size tavsiyemiz mutlaka kliniğimizdeki hekimlerimiz ile görüşmeniz olacaktır. Çünkü evdeki doğal diş beyazlatma yöntemleri her zaman istediğiniz beyazlığı size sunmaz.
- Diş kliniğimize düzenli gelerek diş bakımınızı, diş tedavilerinizi diş beyazlatmaişlemlerinizi yaptırın.
- Diş gıcırdatma alışkanlığınız varsa gece plağı kullanın.
- Genetik nedenlerle sarı dişleri olanlar ya da bembeyaz dişlere sahip olmak isteyenler Antalya diş kliniğimize gelerek Lamine veya Emax kaplamalar yaptırın uzun yıllar kullanacağınız bembeyaz dişlerinize kavuşun.
- Son dönemde yapılan bilimsel çalışmalarda aktif kömürün ciddi beyazlatma etkisi olmadığı hatta dişin sert yüzeylerine zarar verebileceği sonuçlarına ulaşılmıştır. Evde bu tür uygulamalar yapılmamalıdır.
- Misvak içeriğindeki kimyasallar sayesinde dişlerdeki sarılığı gidermede etkili olabilir.
Dişleriniz sarıysa yapabileceğiniz en iyi şey bir uzmana danışmaktır. Sarı lekeli dişlerinizin gerçek sebebini ancak profesyonel yardımla anlayabilir ve çözüm bulabilirsiniz.
Dişlerimin Sararmasını Nasıl Durdurabilirim?
Diş sararmasının nedeni dışsal ise, diş beyazlatma işlemi ardından beslenme alışkanlığına, ağız hijyenine gösterilen özen ile durdurulabilir.
Sarı diş lekelerinin oluşumunda dışsal ve içsel etmenler vardır. Dışsal nedenler yeme içmeye diş fırçalama alışkanlıklarına bağlı olarak diş yüzeyinde renk değişimin oluşmasına neden olur. Bu lekeler dentinin altına inmez. Diş beyazlatma işlemleri ile ağartılabilir.
İçsel sararmalar ise diş minesinin altında yaşanan ve ağartılması güç olan sararmadır. İçsel sararma sorunu yaşayan bireyler dişlerini beyazlatmak için diş kaplama tedavisini tercih edebilir.