Mini İmplant Diş
Modern diş hekimliği dünyasında, kökenleri 1970'lere dayanan ve 1999 yılında Amerikan FDA tarafından protetik implant sistemi olarak resmen tanınan mini diş implantları önemli bir rol oynamıştır. Mini implant diş fiyatı, etkinliği, kullanım kolaylığı hızlı iyileşme ve minimal diş eti tahrişi gibi sayısız avantajlarına diş hekimliğinde her zaman ilk tercih değildir.
Bu özellikleri göz önüne alındığında mini implantlar, kemik yapısı yetersiz olan veya implantın uygulanacağı bölgelerde alan darlığı olan birçok hastaya önemli avantajlar sunmaktadır. Ancak mini implant dişin yetenekleri sınırlıdır ve yüksek kalitede implant tedavisini garanti edemez.
Bu makale, mini implantları özel kılan şeyin ne olduğuna, nasıl çalıştığına, yararlarına ve mini diş implantının sınırlamalarına ve neden belirli hasta grupları için önemli bir çözüm olabileceğine ışık tutmaktadır.
Mini implant nedir?
Mini diş implantı: Çapı neredeyse kürdan kalınlığına 3 mm'den küçük olan diş implantlarıdır.
Mini İmplant Diş Nasıl Yapılır?
Çapı hemen hemen bir kürdan kadar olan mini implantlar doğrudan çene kemiğine yerleştirilir ve geleneksel implantlar gibi iki parçalı değil tek parçalıdır. Mini implantlar, genellikle diş eti altına yerleştirilen klasik implantlardan farklı olarak çene kemiği üzerine konumlandırılır. Protez dişin tutunmasını kolaylaştıran, top şeklinde bir çıkıntıya sahiptir. Bu çıkıntıya basılarak protez yerleştirilir ve yerine sabitlenir.
Protez Dişler ve Mini Diş İmplantları
Mini diş implantları tek bir dişin yerleştirilmesi için kullanılabileceği gibi bir bar kullanılarak birbirine de bağlanabilmektedir. Mini diş implantlarının inanılmaz derecede ince yapısı, birden fazla sayıda kullanıldığında, protez veya bar aracılığıyla bağlandığında daha stabil ve güvenilir sonuçlar alınmasına olanak tanır.
Mini Diş İmplantlarının Avantajları
Hastaların büyük ilgisini çeken mini diş implantlarının başlıca faydaları şunlardır:
- Azaltılmış Çap: Mini diş implantlarının çapı 3 mm'den daha küçüktür ve bu da implantın küçücük alanlara yerleştirilmesine olanak tanır.
- Daha Az Komplike Cerrahi Teknik Gerekliliği: Mini diş implantları çok küçük olduğundan, bunları yerleştirmek için daha az invaziv cerrahi teknikler kullanılır, bu da ameliyat sonrası iyileşme sürecini hızlandırır. İyileşmesi üç ila dört ay sürebilen geleneksel implant tedavilerinin aksine, bu prosedürlerin iyileşmesi yalnızca birkaç hafta sürer.
- Pozitif Marjinal Kemik Kaybı: Bu implantlar zamanla marjinal kemik kaybı açısından olumlu sonuçlar verir ve bu da implantın daha uzun süre sağlıklı kalmasına yardımcı olur.
- Minimal Osteotomi Boyutu: Yerleştirme sırasında gerekli olan minimal osteotomi boyutu (kemiğin kesilmesi ve yeniden şekillendirilmesi), destekleyici kemiğe ekstra kan temini ve daha iyi anjiyogenez, doku iyileşmesi, sağlar.
- Alt çene protezlerinde yüksek başarı oranı: MDPI (Multidisipliner Dijital Yayıncılık Enstitüsü) tarafından 12 Mart 2024'te yayınlanan 16 yıllık bilimsel çalışma, mini diş implantlarının mandibular (alt çene kemiği) bölgede geleneksel diş implantlarına göre daha iyi performans gösterdiğini ortaya koydu. Bu çalışmanın 16 yıllık başarı oranı %97,8'dir.
- Kolay Çıkarılabilirlik ve İyileşme: Başarısızlık durumunda mini implantlar minimal cerrahi travma ile kolaylıkla çıkarılabilir. Bölge hızlı bir şekilde iyileşir.
- Mini Diş İmplantı Fiyatı: Mini implantlar genellikle daha az maliyetlidir ve bu da mini diş implantını kısıtlı maddi imkanlara sahip hastalar için uygun bir seçenek haline getirir. Geleneksel implantlara kıyasla iki hatta üç kat daha ucuz olduklarını görebilirsiniz.
- Kemik Gereksinimleri: Kemik yapısı geleneksel implantlar için gerekli genişlik ve yüksekliğe sahip olmayan hastalarda, dar ve atrofik kemik yapısına sahip hastalarda ideal tedavi yöntemi mini dişimplantıdır.
- Flepsiz Cerrahi Seçenekleri: Mini diş implantları, kapaksız trans gingival(diş eti) teknikler kullanılarak daha az cerrahi müdahale ile tedaviye olanak tanır ve bu da iyileşmeyi daha da hızlandırır.
Mini Diş İmplantlarının Dezavantajları
Mini implantların cazip avantajları, daha geleneksel implant seçeneklerle karşılaştırıldığında dezavantajları da beraberinde getiriyor. Bunların başlıca dezavantajları şunlardır:
- Kırılma riski: Mini implantlar hassas yapıları nedeniyle aşırı çiğneme kuvvetleri veya dış mekan darbeleri altında kırılmaya eğilimlidir. Diğer implant tedavilerinde (dental implant, all on 4, all on 6…) implant daha dayanıklı ve çiğnemeye karşı oldukça kuvvetlidir.
- Kısa ömürlü oluşu: Geleneksel implantlar kadar uzun ömürlü değildirler.Yapılan bir araştırmaya göre mini implantlar, 10 yıl sonra başarı oranı %95'in üzerinde olan geleneksel implantlarla aynı başarı seviyesine sahip değil. Bunun nedeni genellikle implant ve doku entegrasyonu süreci olan çiğneme basısını taşıyan implant yüzeyi ile kemik dokusu arasında, yapısal ve fonksiyonel bağlantının (osseointegrasyonun) zayıflamasıdır.
- Bir arada kullanım zorluğu: Standart implant ile aynı anda mini implant kullanımı istenilen başarı elde edilemeyebilir. Geleneksel implantlarda sbutment adı verilen ek bir bileşen kullanılır. Mini diş implantlarında, protez dişi yerinde tutmak için damak üzerindeki çıkıtı dayanak olarak kullanılır.
Standart implant ile aynı anda mini implant kullanıldığında seviye eşitsizliği yaşanır. Geleneksel implantlar üzerine ek basınç oluşturur. Bu noktada deneyimli diş hekiminin bu sorunları doğru teşhis etmesi ve tedaviyi ona göre planlaması çok önemlidir.
- Her hasta için uygun olmayışı: Hızlı osteoporoz için uygun değildir. Mini implantların başarısı için kemik desteği çok önemlidir. Bu nedenle hızlı osteoporoz(kemik erimesi) sorunu yaşayan bireylerde, implant gövdesi için yeterli kemik desteği sağlanamaz. Hızlı osteoporozu olan bireyde mini implantlarda kademeli titreme ve düşmeler olabilir.
Şiddetli bruksizm (diş sıkma) sorunu olan bireylere mini diş implantları önerilmez.
- Her bölgeye uygulanamıyor oluşu: Mini implantlar sınırlı bölgelerde uygulanabilir. Mini implant dişler genellikle protezleri sabitlemek için ve kemik yoğunluğunun geleneksel implantlar için yetersiz olduğu yerlerde kullanılır. Isırma kuvvetinin yüksek olduğu bölgelerde daha büyük köprüleri veya kronları mini implantlar desteklemeyebilirler. Hastaya yeterli ısırma, çiğneme kuvveti sağlayacak bir diş protezi tedavisi sunulamaz.