Yapay Zeka Nedir?
Yapay zeka, insan beyninin sinir hücrelerindeki yapıyı taklit edecek şekilde tasarlanmış bilgisayarlı sistem ile çokça algoritma kullanan bir yapıdır. Yapay zeka rasyonel düşünme, rasyonel davranma, farklı şeyler öğrenme, sorun çözme maharetine sahip, insanların kendi aralarında kurdukları bilişsel işlevlere benzer hareket edebilen sistemler bütünüdür.
Diş Tedavileri ve Yapay Zeka Sistemleri
Teknolojisiz yaşayamayan, hayatını kolaylaştırmak için sürekli araştırmalar yapan insanoğlu yapay zekayı üretmeye mecbur kalmıştır. An be an değişen teknoloji yapay zekayı hızla hayatımıza almamızı sağlamıştır. Gelişen her adım hayatın her alanına dolayısıyla sağlık sektörüne hızlıca entegre edilmiştir, edilecektir.
Sağlıkta yapay zeka kullanımı sayesinde sağlık sektöründe ciddi gelişmeler yaşanmıştır. Yapay zeka sistemlerinin kullanımı ile hastalık teşhisleri ve tedavileri hız kazanmıştır. Yapay zeka verileri sayesinde teşhis ve tedavideki yanlışlıklar belirgin düzeyde düşmüştür. Sağlık sektörünün her branşında branşa özel olarak uyarlanmış yapay zeka sistemleri kullanılmaktadır.
Diş hekimliği alanındaki tedavilerde yapay zeka: teşhisde, tedavide, dental müdahalelerde ihtiyaç duyulan materyal üretiminde neredeyse tedavilerin her aşamasında kullanılmaktadır. Yapay zeka destekli tedaviler ile tedavi sonuçları hastaları mutlu eder. Diş hekimleri yapay zeka desteği ile profesyonel tedaviyi pratik şekilde sunar.
Yapay Zeka Diş Hekimliğinde Hangi Alanlarda Kullanılır?
Akıllı cihaz uygulamalarından, trafik kontrollerinden, güvenlik sistemlerine kadar yapay zekanın en çok kullanıldığı alanlar elbette ki görüntü tanıma sistemleridir. Diş radyolojine entegre edilen görüntü tanıma sistemleri radyoloji alanının hızla gelişmesinin önünü açmıştır. Tüm diş hekimliği branşlarında da radyolojik sistemler kullanılır. Bu gelişmeye bağlı olarak diş hekimliği tedavileri de hız kazanmıştır. Yapay zeka gelişmeleri diş hekimliği branşlarının tümünde hızlıca kullanılmaya başlanmıştır. Bu bağlamda implant tedavilerinde, diş teli tedavilerinde, diş kaplama tedavilerinde ve diğer tedavilerde yapay zeka sistemleri kullanılmaktadır. Yapay zeka destekli sistemler diş hekimliğinde:
- Teşhis,
- Tedavi planlama,
- Hasta takibi,
- Kaplama tedavisinde (tedaviye başlamadan dahi tedavi sonucunu en yakın haliyle) bilgisayar ekranına yansıtan simülasyonlar oluşturma,
- Diş teli tedavileri ve ortodontik tedaviler,
- Diş Kaplaması üretiminde,
- Gülüş tasarımı planlama…aşamalarında kullanılır. Yapay zekanın diş tedavilerinde kullanımı sayesinde daha önce yaşanan klinik hatalar asgari seviyeye inmiş, vakit ve para israfının önüne geçilmiştir.
Diş Hekimleri Yapay Zekadan Nasıl Faydalanır?
Yapay zeka destekli sistemler her hasta için detaylı sonuçlar verir, hastaya özel analizler yapar ve kayıtlar tutar. Diş hekimlerine henüz diş tedavisi yapmadan en uygun tedaviye karar vermek için gerekli doğru verileri sunar. Yapay zeka sistemlerinin desteğini alan hekim daha hızlı şekilde doğru tedaviyi yapar. Genellikle diş hekimleri yapay zekadan:
- Diş noksanlıklarının belirlenmesi,
- Ağız ve çenede ihtiyaç duyulan restorasyonların tespiti,
- Çürük ve periapikal patolojilerin tespiti,
- Kist ve tümör tespiti,
- Dental anomaliler,
- İmplantı diş tedavisinin planlanması,
- Hasta için uygun implantın belirlenmesi,
- Periodontal sorunlarının tespiti,
- Yapılabilecek farklı tedavilerin belirlenmesi gibi birçok alanda faydalanır.
Diş Hekimliği Fakültelerinde Yapay Zeka İle Eğitim
Yapay zekâ, diş polikliniklerinde olduğu gibi ve diş hekimliği fakültelerinde de yeni almıştır. Alışkın olunan eğitim sisteminin dışına çıkılarak diş hekimliği fakülteleri öğrencilerinin daha tecrübeli şekilde mezun olmasına yapay zeka ile destek olmaktadır.
Diş hekimliği fakülteleri yapay zeka sistemlerini yakından takip etmektedir. Yapay zeka kullanılarak oluşturulan sanal gerçeklik simülatörleri, robotik diş hastaları, pek çok teknolojik gelişmeler diş hekimliği eğitiminde önemli rol oynamaktadır. Yapay zeka klinik karar sistemleri diş tedavileri sırasında yaşanan klinik kaynaklı kusurları azaltmıştır. Yapay zekanın sunduğu verilerle doğru teşhisler yapabilen öğrenciler diş hekimliği alanında tecrübe kazanmaktatır. Doğru teşhis doğru tedaviyi ve başarıyı getirmektedir.
Ağız ve Diş Sağlığı Kliniklerinde Yapay Zeka Kullanımının Faydaları
Yapay zeka teknolojisinin kullanıldığı ağız ve diş sağlığı merkezleri doğru teşhis, doğru tedaviyi çok kısa sürede sunmaktadır. Bu kliniklerde tedavi olan hastaların memnuniyet oranını arttırmaktadır. Hastalar estetik gülüşe, kaybettikleri diş fonksiyonlarına kısa zamanda kavuşmaktadır.
Yapay zeka sistemleri kullanılarak tedaviler planlandığı gibi hastaların randevu takipleri, hastaların ağız ve diş sağlığının zaman içindeki seyrinin takipleri de yapılmaktadır. Hastanın çene kemiği dokusu, diş etlerinin yapısı gibi unsurlar takip edilerek kayıtlı bilgilerin ışığında hastaya özel tedavi seçenekleri sunulmaktadır.
Yapay zeka hastanın dişlerinin yapısını tek tek takip eder ve analiz eder. Tutulan kayıtlardan yola çıkarak yaşa bağlı ya da başka nedenle yaşanan kemik kayıplarındaki sürecin hızı hasta açısından değerlendirilir. Klinik hekimleri uygun tedavileri hasta için bireysel olacak şekilde planlar.
Yapay Zeka mı Diş Hekimleri mi Daha Başarılı?
Yapay zeka diş hekimi değildir. Diş hekiminin yaptığı işlemleri yapamaz ancak yapay zeka sunduğu verilerle diş hekimlerine tedavi planlaması ve tedavi sırasında destek hizmeti verir. Günümüz koşullarında yalnız yapay zekanın tedavi edeceği bir diş hastalığı yoktur. Bu nedenle başarı bakımından diş hekimleri ile yapay zeka kıyaslanamaz. Yapay zeka tedavi başarısını destekleyen, arttıran yardımcı bir unsurdur.
Yapay Zeka Doğru Teşhiste Bulunur Mu?
Diş tedavilerinde en sık tercih edilen alanlarda yapay zeka teşhisleri % 85-95 oranında doğrudur.
Yapay Zeka Diş Yapar mı?
günümüz şartlarında insan dokunuşları olmadan yapay zekanın tek başına yapacağı hiçbir sağlık tedavisi yoktur. Yapay zeka ancak sağlık alanında, doktorlara ve diş hekimlerine teşhis, tedavilerde destekleyici hizmet sunabilir.Yapay zeka diş yapamaz.