Antlara dental whatsapp

Diş Çekildikten Sonrası Ne Yapılır, Ne Yapılmaz? Antalya

Antlara Dental Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği - Lara, Antalya.

Ağız ve diş sağlığı tedavileri içinde diş hekimlerinin en son başvurduğu yöntem diş çekimi işlemidir. Diş çekimi öncesi uygulanabilecek farklı tedavilerle hastanın doğal dişinin korunması diş hekimlerinin ana hedefidir.

Diş çekildikten sonra

Hastanın genel ağız ve diş sağlığını ciddi anlamda olumsuz etkileyen ve kurtarılamayacak düzeyde hasar almış dişler, diş hekimleri tarafından çekilir.

Diş çekimi sonrası ne yapılır?

Kurtarılamayacak düzeyde çürümüş diş, çevre dişleri zarar vermemesi için çekilmek zorundadır.

Diş çekimi sonrası yapılması gerekenler:

  • Diş çekiminin ardından kanamayı durdurmak için diş hekiminiz diş çekim bölgesine pamuk ya da gazlı bez ile tampon yerleştirir. Diş çekimi sonrası yaklaşık yarım saat hasta tamponu sıkıca ısırmalıdır. Bu sayede kanama daha çabuk durdurulur, sağlıklI iyileşmeye destek olunur.
  • Kanamanın devam ettiği süre boyunca tampon sık sık değiştirilmemelidir. Zira sık sık değiştirilen tampon kan pıhtısının oluşmasını engeller, kanamanın daha uzun süre devam etmesine neden olur.
  • Diş çekimi sonrası bir saat geçmesine rağmen kanama ilk andaki kadar şiddetli ise hasta yeniden diş hekimine başvurmalıdır.
Diş çekildikten sonra ne yapılır?

  • Diş çekildikten sonra ilk 24 saat sızıntı şeklinde kanama yaşanması normaldir. Kanamanın artmasını önlemek için tükürmekten kaçınılmalıdır.
  • Diş çekimi sonrası ilk günlerde çene kaslarını yoracak, kanamaya sebebiyet verecek davranışlardan kaçınılmalıdır. Çok konuşulmamalı, uzun süre çiğneme gerektirecek gıdalar tüketilmemelidir. Yumuşak, ılık, püre şeklinde gıdalar tüketilmelidir.
  • Diş çekimi sonrası enfeksiyon oluşmasını önlemek için ağız hijyenine dikkat edilmelidir. Çekim bölgesine dikkat ederek dişler fırçalanmalıdır.
  • Özel ağız gargaraları ya da tuzlu su ile gargara yapılarak zararlı bakteriler ağızdan uzaklaştırılmalıdır.
  • Bazı diş çekimlerinin ardından diş hekimleriniz soğuk kompress uygulamamızı tavsiye edebilir. 5-10 dakikalık aralıklarla diş hekiminin tavsiye ettiği şekilde yanağın üzerinden soğuk kompres uygulaması yapılmalıdır. Bu sayede oluşabilecek şişlik ve morluklar asgari düzeye indirilir.
  • Diş çekimi sonrası özellikle ilk gün baş yüksekte tutulacak şekilde uyunmalıdır.
  • Zaman zaman diş çekimi sonrası diş kökünde kırılmalar yaşanabilir. Bu durumda diş hekimi hastanın şartlarını dikkate alarak ya diş kökünü o işlem sırasında çıkarmayı tercih eder ya da hastayı daha fazla hırpalamamak için 2-3 ay sonra diş kökünün alınması gerektiğini belirterek yeni randevu oluşturur. Böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında diş hekiminin tecrübesine güvenilmelidir. Yapılacak işlemler konusunda ısrarcı davranmamak gerekir.
Diş çekildikten sonra ne yapılmaz?

Diş çekildikten sonra ne yapılmaz?

  • Çekilmiş dişin boşluğunda oluşan beyaz doku, çekim bölgesinin iyileşmeye başladığını gösterir. Bu kesinlikle koparılmamalıdır.
  • Diş çekimi yapılan bölge iyileşme süresi boyunca dil ya da başka aletlerle kurcalanmamalıdır. Yara dokusunun iyileşmesi için destekleyici davranışlarda bulunmak gerekir.
  • Sigara ve alkol gibi ürünler ağız ve diş sağlığına zarar veren ürünlerdir. Bu ürünlerin tüketimi iyileşmeyi yavaşlatır. Diş çekimi sonrası tütün ürünleri ve alkolden uzak durulmalıdır.
  • Diş çekimi sonrası ağrı yaşanırsa kan sulandırıcı etkiye sahip ağrı kesiciler tercih edilmemelidir. Diş hekiminizin reçete ettiği ağrı kesici ilaçlar doğru periyotlarda, doğru dozlarda alınmalıdır.
  • Diş çekimi sırasında uygulanan anestezinin etkisi tam geçmeden herhangi bir gıda tüketilmemelidir. Bu yaklaşık 2 saat süresince bir şey yenilmemesi anlamına gelir. Bu süre tamamlanmadan daha önce herhangi bir gıda tüketildiğinde hasta ağzındaki uyuşukluk nedeniyle dil, yanak dokularını ısırmasına rağmen acı hissetmeyebilir ve yaralanabilir.
  • Diş çekimi sonrası iyileşme dönemi tamamlanana kadar kuruyemişler, susam çörek otu gibi küçük olduğu için diş çekimi bölgesine kaçabilecek gıdalar tüketilmemelidir.
  • Diş çekimi sonrası hemen araba kullanılmamalıdır.
  • Diş çekildikten sonra ilk günlerde sıcak banyo yapılmamalı, uzun süre sauna gibi sıcak ortamlarda bulunulmamalıdır.

Diş çekimi sonrası

Diş çekimi sonrası 2-3 gün ağrı hissedilebilir. Bu ağrılar gün geçtikçe azalacaktır. Ağrının şiddetlenmesi, kanamanın sürmesi, apse oluşumu gibi durumlar yaşanırsa diş hekimine başvurulmalıdır.  

Çekilen dişin enfeksiyon kapması nasıl anlaşılır?

Diş çekimi sonrası enfeksiyon kapma durumu nadiren yaşanır.

Diş çekimi sonrası enfeksiyon belirtileri:

  • Diş çekiminin ardından birkaç gün geçmesine rağmen yaşanan ağrıların dinmemesi, Ağrı şiddetinin artması, bireyin şiddetli ağrı nedeniyle uykudan uyanması,
  • Apse oluşumu,
  • Ateş,
  • Kötü ağız kokusu diş çekimi sonrası iltihaplanma belirtilerindendir.

Diş çekimi sonrası ağrı

Diş çekimi sonrası ilk 2-3 gün yaşanan ve gün gün hafifleyen ağrı normal kabul edilir.

Diş çekildikten sonra kaç saat su içilmez?

Diş çekimi ardından 2 saat hiçbir şey yenilip içilmemelidir.

Hastaların bir kısmı yaşadıkları acı nedeniyle dişlerinin hemen çekilmesini talep etmektedir. Oysa ağız ve diş sağlığını korumak bireyin daha uzun süre doğal dişleriyle yaşamasını sağlamak için uygulanabilecek pek çok farklı tedavi vardır.

Dişin çürüme oranı, diğer dişlere zarar verme düzeyi dikkate alınarak diş hekimi tarafından dolgu, kanal tedavisi, kaplama diş tedavisi uygulanabilir.

Kurtarılamayacak düzeyde hasar almış dişler bireyin ağız ve diş sağlığını korumak için çekilmek zorundadır. Bu durumda da hastaya estetik güzelliğini ve kaybettiği diş fonksiyonlarını yeniden kazandırmak için implant tedavisi uygulanabilir.

İletişim Platformları

Antlara ile iletişime geçmenin üç basit yolu.

Ne zaman ve nasıl ihtiyacınız olursa olsun. Doğru tedaviyi bulmak için yardıma mı ihtiyacınız var? Kliniğinizde ilk değerlendirme veya randevu için bize resimler gönderin.

Diş Sağlığınızı ve gülüşünüzü önemsiyoruz.

Antalya / Lara'da bulunan tam teşekküllü Antlara Dental Ağız ve Diş Sağlığı Merkezimizi ziyaret edebilirsiniz.

İletişim Formu