Dişteki beyaz lekeler nasıl temizlenir?
Dişlerde bulunan yapısal zayıflık ve çürük başlangıçları beyaz lekeye sebep olabilir. Beyaz leke oluştuktan sonra diş hekimine danışmanızda fayda vardır. Dişteki beyaz lekelerden kısa sürede ve dişe en az zarar verecek şekilde kurtulmanızı sağlayacak tedaviyi diş hekiminiz uygular.
Dişteki beyaz lekeler nasıl geçer?
Dişlerde beyaz lekeler çürük başlangıcına işaret eder. Bu lekeleri geçirmek için diş minesini güçlendirmek uygun olacaktır. Diş hekiminiz dişlerdeki beyaz lekeleri geçirmek için florür uygulaması tavsiye edebilir. Florür diş yüzeyini kaplayarak dişlerin kolayca çürümesine engel olan, diş minesini güçlendiren bir malzemedir.
Dişteki beyaz leke tedavisinde diş beyazlatma işlemi de uygulanabilir. Diş beyazlatma işlemi ile dişteki beyaz leke ve dişin doğal rengi arasındaki farkı ortadan kaldıracak dokunuşlar yapılır. Dişlerdeki beyaz lekeler diş yüzeyinde çukur oluşturduysa o zaman diş hekiminiz özel bir reçine ile bölgeyi doldurur ve beyazlatma işlemine öyle devam eder.
Dişteki beyaz lekelerin bir diğer nedeni kalsiyum eksikliğidir. Kalsiyum içerikli diş macunları beyaz lekeleri gidermede destekleyici olabilir. Ayrıca diş hekiminiz diş yüzeyinizdeki kalsiyum eksikliğinden kaynaklanan zayıflıkları gidermek için rekalsifikasyon ya da mineyi güçlendirecek kalsiyum tedavisi önerebilir.
Dişteki beyaz lekeleri fark ettiğiniz andan itibaren diş hekimine başvurduğunuzda ilerde oluşabilecek çürükleri önlemiş olursunuz.
Dişteki beyaz lekeler evde nasıl temizlenir?
Dişteki beyaz lekelerin oluşumuna diş minesindeki mineral kaybı, ağız içindeki zararlı bakteri sayısında artış, yüksek ise düzeyde florüre maruz kalma neden olduysa evde yapılabilecek bazı uygulamalar vardır. Şunu belirtmekte fayda vardır dişteki beyaz lekelerin evde temizlenmesi biraz güçtür. Bununla birlikte dişlerdeki beyaz lekelerin oluşmaması için evde yapılabilecek olanlar şunlardır:
Ağız içindeki zararlı bakterilerin artışı çürük başlangıcına sebebiyet verdiyse bireyin vakit kaybetmeden ağız hijyenine özen göstermesi gerekir. Bu oldukça basit olan ağız bakım rutinlerinin yapılması ile sağlanabilir. Dişleri düzenli ve doğru şekilde fırçalamak, günde bir kez diş ipi kullanmak, ara yüz fırçası kullanmak genellikle yeterlidir.
Dişteki mineral kaybını azaltmak için diş hekiminizin uygun gördüğü florürlü diş macunlarını kullanarak evde dişteki beyaz lekelerin gitmesine yardımcı olabilirsiniz. Florür diş minesinin güçlenmesini diş çürüklerinin oluşmasını önlemede etkili bir mineraldir.
Asitli içecek tüketimini azaltarak asit nedeniyle diş minesinin zayıflamasına buna bağlı dişte beyaz lekeler oluşmasına engel olabilirsiniz.
Vücudunuz için gerekli olan suyu her gün tüketmeye özen göstermeniz ağız içi asit miktarının da düzenlenmesini sağlar. Yüksek asitli ağızlarda dişler beyaz lezyon oluşumuna açıktır.
Diş minesindeki eksik minerallerin tamamlanması için florür uygulaması oldukça faydalıdır ancak gereğinden fazla uygulanan florür dişlere zarar verir. Dental florozis oluşumuna ve dişlerde beyaz leke görülmesini neden olur.
Evde dişlerdeki beyaz lekeleri gidermek için yapabilecekleriniz sınırlıdır. Düzenli diş hekimi muayeneleri ile dişlerinizi kontrol ettirerek ağız ve diş sağlığınızı korumaya özen gösterin.
Dişteki beyaz lekeler nedir?
Dişteki beyaz lekeler genetik yatkınlık, kalsiyum azlığı, yetersiz ağız hijyeni, mineral eksikliği, yıpranmaya bağlı olarak ortaya çıkan çürüme başlangıcıdır.
Beyaz diş lekeleri nasıl geçer?
"Dişlerimde beyaz leke var." diyerek şikayette bulunan bireylerin dişlerini diş hekimleri inceler. Bu lekeler genellikle dolgu, kanal tedavisi gerektirmeden özel temizleme işlemi ile giderilebilen lekelerdir.
Başlangıç çürükleri, başlangıç lezyonları olarak bilinen dişteki beyaz lekeler kolayca, herhangi bir acı olmadan giderilebilir.Dişteki beyaz lekeler çürüğe dönüşmeden temizlendiğinde ağız ve diş sağlığı korunmuş olur.
Dişlerdeki beyaz lekeler
Diş yüzeyinin en dış tabakası mineden oluşur. Mine yapısı gereği oldukça sert ve çürümelere karşı dayanıklıdır. Ancak dişlerin düzenli şekilde fırçalanmaması sık sık bir şeyler atıştırılması asitli içeceklerin çok tüketilmesi, kalsiyum azlığı, genetik yatkınlık, mineral eksikliği gibi nedenlerle çürüme başlangıcı olan beyaz lekeler dişlerin hem ön hem arka yüzeyinde oluşabilir.
Dişlerdeki beyaz lekeler fark edildiğinde diş hekimine başvurularak kolayca giderilebilir. Çürük başlangıcı olan bu lezyon ilerlerse dişleri tedavi etmek için çürüğün seviyesine bağlı olarak estetik dolgu, kanal tedavisi, zirkonyum kaplama tedavisi gerekebilir. Çürük, dişin kurtarılamayacağı düzeyde ilerlediğinde yapılabilecek tek şey diğer dişleri koruyabilmek adına çürük dişi çekmektir. Diş çekimi ardından kaybedilen estetik görüntüyü ve diş fonksiyonlarını yeniden kazanmak için dental implantı tedavisi uygulanabilir.
Dişteki beyaz lekeler nasıl gider?
Diş hekiminize başvurduğunuzda dişinizdeki beyaz lekeleri gidermek için farklı yöntemler tercih edecektir. Dişteki beyaz lekeleri giderme yöntemleri:
Diş beyazlatma
Bleaching işlemi sırasında dişteki beyaz leke ve dişin doğal rengi arasındaki farklılığı giderecek bir tonda diş beyazlatma işlemi uygulanır. Ancak bleaching ile dişteki beyaz lekelerin giderilmesi işlemi her zaman başarılı sonuçlar sunmaz.
Mikroabrazyon
Bu yöntemde dişteki beyaz leke aşındırıcı madde ile diş yüzeyinden uzaklaştırılır.
Özel reçine yapıştırma
Dişin doğal rengi ile uyumlu özel malzemenin lekeli bölge üzerine yapıştırılması işlemidir.
Laminate kaplama
Dişteki beyaz lekeler çok yoğun ve pek çok dişte oluştuğunda diş kaplama tedavisi tercih edilebilir. Burada özellikle ön dişler için lamine kaplama yapılabilir.
Florür Uygulaması
Dental florozis dişlerde beyaz lekelere sebebiyet verdiğinde diş hekiminiz uygun düzeyde florür tedavisi uygulayabilir. Diş yüzeyindeki kaybedilmiş mineraller bu uygulama ile yeniden kazanılır.
Bebeklerin dişlerinde beyaz lekeler varsa ne yapılmalıdır?
Tek başına dişlerini fırçalayıp ağız hijyenini sağlayamayacak yaşta olan bebekler için ebeveynleri:
- Parmak fırçalar kullanarak ağız hijyenini sağlamalı,
- Çürük takibi yapmalı ve yeme içme düzenine dikkat etmeli,
- Günlük tüketilmesi gereken su miktarına özen gösterilmeli,
- Bebeğin vücudunda vitamin eksikliğinin olup olmadığı takip edilmeli eksik vitamin eksikliği varsa bunu gidermek için doktora başvurmalıdır.
- Bebeklerin dişlerinde beyaz lekeler varsa ebeveyn mutlaka çocuk diş hekimi ile görüşülmelidir.
Bebeğin dişlerinde oluşan beyaz lekeler nasıl geçer?
Çocuk diş hekimi muayenesi ardından bebeğin dişlerinde oluşan beyaz lekeler özel bir temizleme işlemi ile giderilebilir. Beyaz leke temizliği yapıldıktan sonra aileye bebeğin ağız bakım rutinlerinin nasıl yapılması gerektiği öğretilir.
Beyaz lekeler çürüğe dönüştüyse bebeğin ilk 7-8 yılı boyunca kullanacağı dişlerini koruyabilmek için dolgu tedavisi yapılır.
Bebeklerde dişteki beyaz lekelerin ihmal edilmesi çürüğe, çürüğün de ihmal edilmesi ise diş kaybına neden olur. Bu çocukluk çağında diş eksikliği nedeniyle yeterince beslenememeye dolayısıyla da gelişim geriliğine, kelimeleri tam telaffuz edememeye ve özgüven eksikliğine sebebiyet verebilir.
Bebeklerde dişlerde beyaz lekeler neden olur?
Bebeklerde dişlerde beyaz lekelerin görülmesi çürük başlangıcı olduğunun habercisidir.
Erken çocukluk döneminde özellikle ön dişlerde beyaz lekeler görülebilir. Bebeğin dişindeki bu beyaz leke tek dişte olabileceği gibi birden çok dişte de olabilir.
Dişteki beyaz lekeler neden olur?
Dişteki beyaz lekeler çürük başlangıcıdır ve çürüğe neden olan pek çok farklı durum vardır. Kısaca dişteki beyaz lekeler neden oluşur?:
Dental florozis:
8 yaş öncesinde fazla klorür alımı dişlerde dental florozis gelişimine dolayısıyla beyaz leke oluşumuna neden olabilir.
Mine hipoplazisi
Çeşitli nedenlerle diş minesi gelişimi tamamlanmadığında, mine tabakası olgunlaşmadığında ya da ideal kalınlığın altında bir kalınlık olduğunda mine hipoplazisi görülür. Bu durumda da dişlerde beyaz leke oluşabilir.
Asitli içecek tüketimi
Asitli içeceklerin çok sık tüketilmesi diş yüzeyinde çukurlara, beyaz leke oluşmasına neden olabilir.
Yetersiz ağız hijyeni
Doğru ve düzenli yapılmayan diş fırçalama işlemi ağız içindeki zararlı bakterilerin hızla çoğalmasına neden olur. Bu da dişte beyaz lekelerin hemen sonrasında da diş çürüklerinin oluşması sonucunu doğurur. Dişlerin günde en az iki kez iki dakika fırçalanması, diş ipi, arayüz fırçası ve gargara kullanımı ile ağız hijyeninin sağlanması dişte beyaz lekeler oluşmasını önlemek için şarttır.
Mineral eksikliği
Erken evrede mineral eksikliği dişlerde beyaz leke oluşumuna ve diş çürüklerine neden olabilir. Diş minesinde oluşan beyaz lekeler mineral eksikliğinin habercisidir. Mineral eksikliği içinde tedavi uygulanmalıdır.
Kalsiyum eksikliği
Vücuttaki kalsiyum eksikliği dişlerde minik oyuklara beyaz lekelere ve çürüklere neden olabilir.
K ve D vitamini eksikliği
K ve D vitaminleri vücudun kemik yapısını güçlendiren vitaminlerdir. Bu vitaminlerin eksikliği nedeniyle dişlerde çürüme görülebilir.