Diş enfeksiyonu ağrı, şişlik, ateşlenme, sıcak soğuk hassasiyeti, kötü ağız kokusu gibi belirtiler verir. Enfeksiyon diş hekimi tarafından mutlaka tedavi edilmelidir aksi takdirde kana karışabilir. Diğer organlara zarar verebilir.

Enfekte diş nedir?
Zararlı bakterilerin diş köküne yerleşmesine, orada enfeksiyona yol açmasına enfekte diş denir. Periapikal apse genellikle vaktinde tedavi edilmemiş diş çürükleri ve yaralanmalar sonucu oluşur. Pulpa dokusunun bakteriler sebebiyle zarar görmesi, bakterilerin çevre dokulara yayılması; şişlik, ağrı gibi şikayetlere yol açar. Diş kökü iltihabı fark edildiğinde mutlaka diş hekimine gidilmeli gerekli tedavi olunmalıdır.
Diş enfeksiyonu belirtileri nelerdir?
Diş enfeksiyonu belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Zonklama şeklinde diş ağrısı,
- Yemek yerken oluşan diş ağrısı,
- Sıcak - soğuk gıdalara karşı diş hassasiyeti,
- Ağız tadının değişmesi, kötü ağız tadı,
- Kötü nefes kokusu,
- Diş etinde şişme,
- Çenede, yanakta şişme,
- Ateş,
- Nefes almada güçlük,
- Yutkunmada zorluk.
Diş enfeksiyonu bazen farklı organlarda da ağrıya neden olabilir. Diş enfeksiyonu belirtisi yaşayan kişi bu durumun gelip geçici olduğunu düşünmemeli tedavi olmaya özen göstermelidir. Enfeksiyonun ilerlemesi tedaviyi güçleştirebilir. Enfeksiyonun kan akışı yoluyla vücuda karışması vücuttaki başka organlarda da sorunlar yaşanmasına neden olabilir.
Enfekte olmuş dişe ne iyi gelir? Diş enfeksiyonuna ne iyi gelir?
Diş enfeksiyonu teşhisi konduktan sonra diş hekiminin önerdiği ilaç tedavileri aksatılmadan uygulamalıdır. Bunun yanında diş eti iltihabını tedavi ederken uygulanabilecekler:
Ağız içindeki zararlı bakteriler enfeksiyona sebep olur. Zararlı bakterileri ağızdan uzaklaştırmak için ağız hijyenine özen gösterilmelidir.
Düzenli diş fırçalama, diş ipi, arayüz fırçası kullanımı, gargara kullanımı ağız hijyenini sağlamada etkilidir.
Tuzlu su ile gargara yapmak ağızdaki zararlı bakterilerin uzaklaştırılmasına destek olur.
Antimikrobiyal özellikteki çay ağacı yağı, Hindistan cevizi yağı gibi yağlar ile enfekte diş etine masaj yapmak faydalı olabilir.

Diş enfeksiyonu tedavi edilmezse ne olur?
Diş enfeksiyonu tedavi edilmezse pek çok sağlık sorunu yaşanabilir. Enfekte diş nedeniyle:
- Diğer dişlerin sağlığı kötü etkilenir,
- Ludwig anjini görülebilir,
- Beyin, kalp, akciğer, böbrek sağlığı bozulabilir,
- Bağışıklık sistemi zayıflayabilir.
Diş eti iltihabına sirke iyi gelir mi?
Diş hekimi tedavisinin yanı sıra elma sirkesi ve su karışımı ile gargara yapmak zararlı bakterileri ağızdan uzaklaştırmada etkili olabilir.
Diş enfeksiyonu ne zaman tehlikeli olur?
Diş etindeki apse fark edildiği anda tedavi edilmelidir. Apsenin kendi kendine geçmesini beklemek, diş hekimi tedavisi olmadan evde bir şeyler uygulamak, enfeksiyonun başka organlara yayılmasına sebep olabilir. Diş hekimi tedavisi ile çözülebilecek diş enfeksiyonu ihmal edildiğinde baş ve boyun bölgesinde hastalıklara, menenjit gibi ciddi hastalıklara, kalp rahatsızlıklarına yol açabilir.
Diş enfeksiyonu kana karışırsa ne olur? Dişteki enfeksiyonun vücuda etkileri nelerdir?
Diş enfeksiyonu tedavi edilmediğinde zararlı bakteriler kana karışarak vücuttaki diğer organlara ulaşabilir. Kana karışarak vücuda yayılan enfeksiyon beyin, kalp, akciğer, böbrek sağlığını olumsuz etkileyebilir. Kana karışan enfeksiyon bağışıklık sistemini zayıflatabilir.
Diş iltihabı hangi organlara zarar verir?
Diş iltihabı tedavi edilmediği takdirde kana karışarak vücuttaki pek çok organa zarar verebilir. Bunlardan bazıları çene ve boyun bölgesi, beyin ve omurilik, kalp, akciğer böbrektir.
Diş enfeksiyonu kalbe zarar verir mi?
Diş enfeksiyonu kalp sağlığını bozabilir. Kardiyovasküler hastalıklara vücuttaki enfeksiyonlar sebep olabilir. Tedavi edilmemiş diş enfeksiyonları kardiyovasküler hastalıklar riskini 3 kat arttırır.
Diş enfeksiyonu kalp kapakçığına zarar verebilir.
Diş enfeksiyonu menenjite neden olur mu?
Dişi enfeksiyonu tedavi edilmediği zaman kan yoluyla vücudun farklı noktalarına ulaşabilir. Oralarda hastalıklar meydana getirebilir. Omurilik ve beyin yakınlarındaki zarın iltihaplanması olarak adlandırılabilecek olan menenjite diş iltihabı neden olabilir.
Diş eti şişmesi, yanak şişmesi, ağrı ve hassasiyete eşlik eden ateş, baş ağrısı, kusma, kas ağrıları, el ve ayak soğukluğu durumu menenjit şüphesi uyandırır.
Diş apsesi ludwig anjini'ye neden olur mu?
Diş apsesi nedeniyle ludwig anjini hastalığı görülebilir. Bu hastalık yumuşak dokuların, ağız tabanının ödemi olarak tanımlanabilir. Ludwig anjini vakalarının %90'ında enfeksiyon alt çenedeki 2. ya da 3. azı dişte başlar. Hızlı ilerleyen gangrenöz selülit havayolu tıkanıklığına neden olabilir. Bu rahatsızlık yetersiz ağız hijyeni, diş travması, diş çekimleri sonrası bağışıklığı düşük olan hastalarda daha çok görülür.
Diş enfeksiyonu tedavisinde antibiyotikler kullanılır. Hastalığın ilerlemesi durumunda solunum yolu sorunları oluşursa solunum tüpü yerleştirilebilir. Diş enfeksiyonu ilerleyerek boğaza yayılırsa solunum yolunda şişmeye, daralmaya sebebiyet verir. Nefes almak güçleşir.
Diş enfeksiyonu nedeniyle ludwig anjini belirtisi nelerdir?
Diş etinde, yanakta, yüzde oluşan şişliğe; yüksek ateş, nefes almada güçlük, şiddetli boyun kulak ağrısı, hızlı kilo kaybı, bilinç bulanıklığı eşlik ediyorsa ludwigg anjiniden şüphelenilir.
Diş apsesinin kana karıştığını nasıl anlarız?
Diş iltihabı diş eti dokusunda ve yanakta şişme, ağız açıp kaparken ağrıya neden olur. Bu belirtileri yaşayan birey ateş, halsizlik gibi sorunlar da yaşıyorsa bu durumu diş hekimine bildirmelidir. Ateş ve halsizlik diş apsesinin kana karıştığını düşündürtür.