Hindistan cevizi yağı ile dişlerin beyazlatılmaya çalışılması son zamanlarda trend oldu. Bu yöntemin ne kadar etkili olup olmadığı hakkında kesin bir kanıt bulunmasa da bazı faydalarının olduğu ortada. Yapılan bilimsel araştırmalar da bu yönde bilgiler içeriyor. Dişleri beyazlatıcı etkisini henüz tam olarak ortaya koyan bilimsel bir veri olmasa da yapılan çalışmalar Hindistan cevizi yağının bakteri ve plak oluşumunu engellemede çok etkili olduğunu gösteriyor.
Hindistan cevizi yağı dişe faydaları
2015 yılında yapılan bilimsel araştırmada hindistan cevizi yağının dişler ve ağız hijyeni üzerindeki etkileri izlendi. Bu çalışmada tam 60 kişi bir ay boyunca gözlemlendi. Sonuçlar sizi hindistan cevizi yağı kullanmaya teşvik edecek gibi duruyor. En azından tek bir kişinin çektiği youtube videolarına güvenmek yerine bu tür bilimsel çalışmalara güvenmek çok daha etkili olacaktır. İşte sonuçlar:
- Hindistancevizi yağı ile yağ çekme, plak oluşumunu ve plak kaynaklı diş eti iltihabını azaltmada etkili bir yöntem olduğu.
- Hindistan cevizi yağının güvenli, kolay uygulanabilir ve ekonomik bir yöntem olduğu.
- Diş eti iltihabının azaltılmasında, anti-enflamatuar ve antimikrobiyal özelliklerinin etkili olduğu.
- Yağ çekme mekanizması:
- Yağın ağızda çalkalanmasıyla mekanik kuvvetlerin oluştuğu ve yağın emülsifiye olduğu.
- Diş ve diş etlerinde ince bir yağ filmi oluşturarak plak yapışmasını ve bakteriyel birikimi azalttığı.
- Saponifikasyon etkisi:
- Hindistancevizi yağının, tükürükteki alkalilerle reaksiyona girerek sabun benzeri maddeler oluşturarak ağız hijyenini uzun süre devam ettirdiği.
- Bu sabun benzeri maddeler, temizleme etkisini artırarak plak birikimini azalttığı.
- Laurik asidin rolü:
- Laurik asit, güçlü antimikrobiyal ve anti-enflamatuar özelliklere sahiptir.
- Streptococcus mutans ve Candida albicans gibi ağızda sorunlara yol açan mikroorganizmalara karşı etkilidir.
Bilimsel makalede ayrıca ağız hijyenini desteklemek ve plak oluşumunu azaltmak için hindistancevizi yağı ile yağ çekmenin günlük rutine eklenmesi gerektiği de özellikle vurgulanıyor.
Hindistan cevizi yağı dişleri doğal olarak nasıl beyazlatır?
Hindistancevizi yağının dişleri beyazlatması temel olarak laurik asitin plak ve bakterileri çözerek diş minesinin güçlenmesi esasına dayanır. Dişlerin sarı görünmesi plak ve bakterilerden veya diş minesinin incelmesinden kaynaklanabilir. Hindistan cevizi yağı içeriğindeki laurik asit sayesinde plak ve bakterilerin çözülmesini sağlayarak diş minesinin güçlenmesine yardım eder. Bu da dişlerde doğal bir beyazlama sürecini başlatır.
Uygulama için bir çorba kaşığı Hindistan cevizi yağını 15 dakika boyunca ağzınızda çalkalamanız ve bunu günde en az bir kez yapmanız gerekir. Ağız içerisindeki bakteriler Hindistan cevizi yağına tutunur, bu zararlı bakteriler ağızdan uzaklaştırılabilir. Ayrıca, yağın ağızda dolaştırılması dişlerin parlamasına ve sağlıklı görünmesine yardımcı olur.
Diş beyazlatmak için Hindistan cevizi yağı kullanmanın faydaları
Yağ çekme, binlerce yıldır Ayurveda öğretisinde uygulanan bir sabah ritüelidir. İki bin yıl öncesine dayanan eski Ayurveda metinlerinde de bu yöntemle 30 hastalığın tedavi edildiği belgelenmiştir. Yağ çekmenin faydaları uygulanmaya başlaması batıda ancak 90'lı yıllarda bir Rus doktorun tanıtımıyla başladı.
Peki, hindistan cevizi yağı ile ağız çalkalamanın bizim için faydaları nelerdir?
Özellikle ağız sağlığımız için çok iyidir ve diş etlerimize faydalıdır. Ağızda antibakteriyel bir etkiye sahiptir. Yağı 20 dakika boyunca ağızda çalkalarsınız; bu sırada her köşeye ve aralığa girip yağı dişlerinizden geçirirsiniz, bu şekilde bakteriler nötralize edilir. Bu detoks yalnızca ağız bölgesiyle sınırlı kalmaz, aynı zamanda tüm vücuda ve diğer rahatsızlıklara da olumlu etkileri vardır. Örneğin akne, baş ağrısı, migren, artrit gibi birçok hastalığın hindistan cevizi ile yağ çekme ile iyileştirildiği görülmüştür.
Ağız sağlığı için hindistan cevizi yağının antibakteriyel özellikleri
Hindistancevizi yağı, diş çürüğüne ve diş eti hastalıklarına neden olan bakterilere karşı etkili antibakteriyel özelliklere sahiptir. İçeriğindeki laurik asit, Streptococcus mutans gibi bakterilere karşı etkilidir ve plak oluşumunu önler. Ayrıca, Candida albicans gibi ağızda enfeksiyonlara yol açabilecek mantarların gelişimini de engelleyebilir. Bu nedenle, Hindistan cevizi yağı ile yağ çekme (çalkalama) yöntemi ağız hijyenini desteklemek ve diş eti sağlığını korumak için etkili bir çözüm olarak değerlendirilebilir. Düzenli kullanımı, diş eti iltihaplarını ve ağız içi enfeksiyonları önlemede de yardımcı olabilir.
Diş beyazlatma için hindistan cevizi yağını ne sıklıkta kullanmalısınız?
Hindistan cevizi yağı ile ağız çalkalama işlemi günde bir defa ve 15-20 dakika boyunca
tercihen sabahları aç karnına yapılmalıdır. Yağ ağızda yaklaşık 15 dakika çalkalanmalı ve ardından tükürülmelidir. Bu yöntem düzenli olarak uygulandığında, dişlerdeki plakların ve lekelerin azalmasına katkı sağlayabilir. Her gün yapamayanlar için iyi sonuçları elde etmek adına haftada en az 3-4 kez uygulanması önerilir ancak, her gün uygulanması diş ve diş eti sağlığının korunmasına yardımcı olabilir.
Hindistan cevizi yağının diş sağlığı için en önemli faydaları
Hindistan cevizi yağının dişlerin beyazlatmaya direk bir etkisi yoktur. Ancak diş minesini güçlendirmesi, diş etlerini sıkılaştırması ve bakteriyel enfeksiyonları gidermesi sebebiyle ağız sağlığına büyük faydaları vardır. İşte bu faydalardan bazıları;
- Plak ve diş eti iltihaplarının azaltılmasına yardımcı olur; Yapılan bilimsel çalışmalar Hindistan cevizi yağı ile yapılan 20 dakika süreli yağ çalkalama işleminin yağın mekanik etkisi nedeniyle bakterilerin çözülmesini hızlandırdığını göstermektedir.
- Diş eti hastalıklarını önler; Hindistan cevizi yağı özellikle zerdeçal ile birlikte kullanıldığında zerdeçal içerisinde bulunan kurkumin güçlü bir antioksidan görevi görerek vücuttaki serbest radikalleri nötralize eder. Bu, hücre hasarını önlemeye yardımcı olur.
- Hindistan cevizi yağı çekme dişlerin parlaklığını artırır.
- Hindistan cevizi yağı antioksidan ve antibakteriyel özellikleri ile ağız içindeki zararlı bakterileri temizleyerek dişlerin sağlıklı kalmasına katkı sağlar.
Hindistan cevizi yağı diş eti sağlığını nasıl iyileştirir?
Diş etlerinize uygun ortamı ve şartları sağladığınızda, yani ağzınızı temiz ve bakımlı tuttuğunuz sürece diş etleriniz kendini yenileyecektir. Hindistan cevizi yağı da bu yenileme sürecinde oldukça faydalı görevlerde bulunacaktır. Diş etimizde dört katman bulunmaktadır. Bu katmanların en altındaki katman sürekli hücre üretirken, en üst katmanda ise sürekli bir ölü hücre atımı vardır. Diş etimizde aslında hücre yenilemesi ve eski hücrelerin atılması sürekli devam eden bir süreçtir.
Aynı zamanda diş etlerinin aktif ve yayılmacı bir yapısı vardır. Ancak hastalıklı bir bölgeyle karşılaştıkları zaman kendilerini geri çekerler, buna mukabil eğer temiz bir bölge ile karşılaşırsa orayı istila etme eğilimindedir. Özellikle diş eti hastalarından periodontitis gibi bir hastalık ortaya çıktığında diş etinin en uç noktalarında bulunan hücreler, diş taşlarının üzerindeki bakterilerin salgıladığı asitler ve çeşitli etkenler nedeniyle yenileme kabiliyetlerini yitirebilirler. Bağışıklık sistemimiz ise kendini yenileme kabiliyetini kaybeden diş etlerini geri doğru çekme eğilimindedir.
Hindistan cevizi yağı diş etlerinin kendi kendini yenilemesine yardım ediyor.
Diş etlerimiz hastalıklı alandan bir nevi uzaklaşarak bir nevi daha temiz bölgelere doğru kendilerini çekerler. Bununla beraber diş etleri istilacı olduğu için, bakteriyel yapı sürekli olarak daha fazla salgı yaparak diş eti üzerine gidip onu eritmeye çalışır.
Ağızdaki bu çetin savaş sırasında Hindistan cevizi yağı gibi yağ çekme yöntemleri yağın ağızda çalkalanma sürecinde oluşan mekanik kuvvetinde etkisiyle bakterilerin ve plakların çözülmesini sağlar. Bunun yanı sıra bu yöntemler hücresel yenilenmeyi de destekler. Ayrıca, anti-inflamatuar etkisi sayesinde diş eti şişkinliklerini azaltabilir ve kanamaları önleyebilir.
Ağız hijyeninde hindistan cevizi yağının antibakteriyel etkileri açıklandı.
Hindistan cevizi yağını kimyasal antibakteriyel gargaraların aksine, doğal bir yöntemdir. Yan etkileri yoktur ve güvenle kullanılabilir. 2015 yılında yapılan bilimsel makalede Hindistan cevizi yağının anti bakteriyel etkileri hakkında tükürükte bulunan alkali maddeler (örneğin, sodyum hidroksit), ağızdaki yağ ile reaksiyona girerek saponifikasyon adı verilen bir süreçle sabun benzeri maddeler oluşturduğu ve bu maddelerin diş yüzeylerine plak ve bakterilerin yapışmasını azalttığı belirtiliyor.
Ağzımızda temizlenme ve kirlenmeyi sürekli olan bir döngü olarak kabul ederseniz Hindistan cevizi yağının uzun bir süre bakterilerin tükürük proteinlerine yapışmasını engellemesi ağız hijyeni açısında büyük bir avantaj sağlar. Yani sadece temizlemekle kalmıyor aynı zamanda belirli bir süre koruma da sağlıyor. Oysa normal bir ağız bakımından sonra ağzımız yediğimiz gıdalara bağlı olarak hemen kirlenmeye başlar.
Doğal hindistan cevizi yağı ve zerdeçal diş macunu tarifi
Aşağıda Hindistan cevizi yağı kullanılarak yapılan iki adet diş macunu örneğini inceleyebilirsiniz. Yapımları oldukça basittir ve etkili yöntemlerdir.
Tarif-1
Malzemeler:
- 2 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı,
- 1 çay kaşığı zerdeçal tozu,
- 1 çay kaşığı karbonat (isteğe bağlı, diş beyazlatıcı etkisi için) Karbonatın diş minesini aşındırma etkisinin olduğunu unutmayın. Bununla birlikte eğer çok fazla plak varsa karbonatın aşındırıcı etkisi faydalı olacaktır. Dolayısıyla karbonatı belirli bir süre kullanımla sınırlı tutmanız en doğrusu olacaktır.
- 5-10 damla nane yağı veya diğer doğal uçucu yağlar, (tatlandırmak için, isteğe bağlı)
Yapılışı:
- Hindistan Cevizi Yağını Hazırlayın: Hindistan cevizi yağını hafifçe ısıtarak yumuşatın. Oda sıcaklığında da kullanılabilir.
- Karışımı Oluşturun: Yumuşayan Hindistan cevizi yağına zerdeçal tozunu ekleyin ve iyice karıştırın.
- Ek Malzemeleri Ekleyin: Karbonat ve isteğe bağlı olarak nane yağı gibi uçucu yağları ekleyin. Homojen bir karışım elde edene kadar karıştırın.
- Saklama: Karışımı temiz ve kuru bir kavanoza aktarın. Oda sıcaklığında saklayın.
- Kullanım: Diş fırçanıza bir miktar karışım alarak normal diş macunu gibi kullanın.
Tarif-2
Malzemeler:
- 1 çay kaşığı hindistan cevizi yağı,
- Yarım çay kaşığı karbonat,
- Çeyrek çay kaşığı gıda sınıfı hidrojen peroksit (%3) (Yüzde 35 eklemeyin)
- 3 damla uçucu yağ (Örneğin, karanfil, tarçın veya kekik yağı)
Yapılışı:
- Hindistan Cevizi Yağını Ekleyin:
- Bir çay kaşığı Hindistan cevizi yağını alın.
- Karbonatı Ekleyin:
- Yarım çay kaşığı karbonatı Hindistan cevizi yağına ekleyin.
- Hidrojen Peroksiti Ekleyin:
- Çeyrek çay kaşığı gıda sınıfı hidrojen peroksit (%3) ekleyin. %35 hidrojen peroksit kullanmayın. Hidrojen peroksit tüm profesyonel ve DIY beyazlatma ürünlerinde kullanılan bir beyazlatıcıdır. Dişleriniz çok fazla sarıysa karışıma hidrojen perojsit eklemek yerinde olacaktır. Ancak hidrojen peroksit ve karbonatı dişleriniz beyazladıktan sonraki tariflerinize dahil etmemenizi öneririz. Çünkü diş minesine uzun süreli kullanılmaları durumunda zarar verebilirler.
- Uçucu Yağı Ekleyin:
- Üç damla uçucu yağdan birini ekleyin. Örneğin:
- Karanfil Yağı,
- Tarçın Yağı,
- Kekik Yağı…
Not: Uçucu yağların kokusu hoşunuza gitmeyebilir ancak bu yağlar diş sağlığı için oldukça faydalıdır. Tüm malzemeleri iyice karıştırarak homojen bir karışım elde edin. Hazırladığınız diş macununu temiz ve kuru bir kapta saklayın. Diş fırçanıza bir miktar karışım alarak normal diş macunu gibi kullanın.
Hindistan cevizi yağı ve zerdeçalın birleştirilmesi
Zerdeçal, içeriğindeki astringent sayesinde sıkılaştırıcı ve büzücü bir etki gösterdiği için kozmetik maksatlarla kullanılmaktadır. Zerdeçalın genel sağlık ve ağız sağlığı üzerindeki etkileri hakkında yapılan bilimsel makale de;
- Kurkumin, prostaglandin üretimini ve nötrofil işlevlerini baskılayarak iltihaplanmayı azattığı,
- Zerdeçal bazlı gargara ve macunlar, diş eti iltihabını azaltmada etkili olduğu,
- Zerdeçal ve tuz karışımıyla yapılan macun, diş ve diş etlerini güçlendirdiği,
- %2 oranında zerdeçal içeren jeller, diş eti hastalıklarının tedavisinde etkili bir yardımcı yöntem olduğu,
- Doğal bir antiseptik ve antibakteriyel olarak yaraların dezenfekte edilmesinde etkili olduğu belirtiliyor.
Bu özellikleri ile zerdeçalın Hindistan cevizi yağı ile birlikte kullanımının, ağız ve diş sağlığını korumada daha da etkili olduğu pek çok kullanıcı tarafından dile getirilmektedir. Ayrıca bu uygulamalardan sonra ürün yutulmaz. İşlem son derece sağlıklıdır.
Hindistan cevizi yağıyla dişleri beyazlatmak için günün en iyi zamanı ne zaman?
Hindistan cevizi ile yağ çekmede sabah saatlerini tercih edebilirsiniz. Çünkü bu saatlerde yapacağınız yağ çekme işlemi gece boyunca ağızda biriken plak ve bakterileri atmak için çok etkili olacaktır.
Sabahleyin makyajınızı yaparken, traş olurken veya kahvaltı hazırlarken 15-20 dakika boyunca hindistan cevizi yağını ağızınızda gezdirebilirsiniz. Tadı ilk başlarda pek hoş gelmeyecektir ancak bir müddet sonra tadına alışacaksınız ve hatta hoşunuza da gitmeye başlayabilir. Uygulamayı yaptıktan sonra bir poşetin içerisine tükürün. Bunun için lavoboyu kullanmayın. Bildiğiniz gibi yağlar özellikle soğuk havalarda donarak gider borularını tıkayabilir.
Diş beyazlatmada ticari diş macunları mı yoksa hindistan cevizi yağı gibi ev yapımı formüller mi?
Öncelikle şunu bilmekte fayda var ki her iki yöntem de dişlerin temizliğini ve ağız hijyenini amaçlar. Bu yöntemlerin amacı dişlerin daha beyaz görünmesi değildir. Dolayısı ile bu yöntemleri dişleri beyazlatma etkileri açısından değerlendirmek doğru değildir.
Ticari diş macunları, diş çürüklerine karşı etkili koruma sağlayan florür gibi faydalı bileşenler içermelerine rağmen, birçok zararlı kimyasal da barındırmaktadır. Florür, hem iyi hem de kötü bakterilere zarar verebilirken, triklosan endokrin özellikle tükürük yapısında bazı bozukluklara yol açabilmektedir ve bu sebeple bazı ülkelerde yasaklanmıştır. Sodyum Lauril Sülfat (SLS) gibi köpürme yapan maddeler, ağız mikrobiyomunu ve tükürük kimyasını olumsuz etkileyebilirler. Ayrıca, propilen glikol, yapay aroma ve renklendiriciler, parabenler ve karrageenan gibi bileşenler tükürük mikrobiyasına zarar vererek tükürüğün dişleri temizleme etkisini azaltabilirler.
Doğal diş macunlarında ise diş minesine zarar verebilen karbonat ve hidrojen peroksit gibi aşındırıcı elementler kullanılsa da bunların kullanımı kontrol altında olduğu için gerektiğinde bu maddeleri içeriklerden çıkarabilirsiniz. Bununla birlikte ev yapımı yöntemler hem hazırlanması hem de uygulaması daha fazla zaman ve uğraş gerektirir. Bu da bu yöntemleri günlük rutinimize dahil etmeyi zorlaştırabilir.
Sonuç
Hindistan Cevizi yağı ile yağ çekme yönteminin bilimsel çalışmalarla da ispat edildiği gibi pek çok faydası bulunmaktadır. Bunu destekleyen onlarca kullanıcı deneyimi de bulabilirsiniz. Bu yöntemleri denemenizde hiçbir zarar yoktur. Ancak başkasında işe yarayan bu yöntemin sizde de işe yarayacağını kesin olarak beklemek doğru değildir. Bu tür yöntemlerin faydalı olmasında genetik faktörlerden ağız içerisindeki bakteri ve plağın seviyesine ve ağızınızdaki asit seviyesine kadar etkili pek çok faktör vardır. Hatta yaşınız gençse ve plaklarınız sadece bir kaç yıldır oradaysa bu yöntemler daha hızlı etki gösterebilir. Bununla birlikte daha ileri yaşlarda daha uzun süreli bir kullanımdan sonra sonuçlar alınması normaldir.
Antlara Diş Kliniği olarak bizim tavsiyemiz ilk önce profesyonel diş beyazlatma yöntemi ile dişlerin beyazlatılması. Daha sonra bu yöntemlerle dişlerin sağlıklı kalması yönündedir. Çünkü profesyonel beyazlatma yöntemi öncesinde dişler mekanik olarak temizlenir. Sonrasında dentin bölgesine nüfuz eden hidrojen peroksitler dişleri beyazlatırken aynı zamanda çürüklerin temizlenmesi ve bakterilerin yok edilmesinde etkilidir.
Ağzımızda kirlenme ve temizlik sürekli bir döngü şeklinde gerçekleştiği için hindistan cevizi yağı gibi dişleri uzun süre bakterilere karşı dirençli tutan yöntemler oldukça faydalı olacaktır.