İmplant tek diş kaybında uygulanabildiği gibi çene kemiği yoğunluğu yeterli olan bireylerde, tamamen dişsiz bireylerde tüm ağız implant olarak da uygulanabilir. Bireyi dişsizlik sorunundan estetik ve fonksiyonel olarak kurtaran, doğal dişe en yakın hissi veren implant tedavisi popüler diş tedavilerindendir.
İmplant Sonrası Ağız İçi Yaraları
İmplant tedavisi tedavi dokuları dışında yeni ağız içi yaraya neden olmaz. Bununla birlikte implant sonrası ağız içinde müdahale edilen dokuların iyileşebilmesi için implant sonrası bakımlara özen gösterilmelidir.
İmplant sonrası ağız içi yaralar için nelere dikkat edilmelidir?
- İmplant sonrası ağız içi yaralarının iyileşebilmesi için hastanın özellikle ağız hijyenine çok özen göstermesi gerekir.
- İmplant sonrası implantın yerleştirilmesi nedeniyle oluşan ağız içi yaraların iyileşmesi bir hafta 10 gün kadar sürebilir.
- İmplant ardından özellikle ilk 2 gün hafif şekilde kanama olması normaldir. Kanamanın artmasını önlemek için tükürülmemelidir. Yine kanamayı arttırma ihtimali olduğu için implant öncesi - sonrasında diş hekiminizin ve ilgili doktorunuzun takibinde kan sulandırıcı özellikteki ilaçlar kullanılmamalıdır.
- Her diş tedavisi sonrası olduğu gibi implant sonrası da uyuşukluk geçene kadar bir şey yenilip içilmemelidir.
- İmplant sonrası tuzlu su ile gargara yapmak ağız içindeki zararlı bakterileri ağızdan uzaklaştırdığı için çok faydalıdır.
- İlk 24 saatten sonra diş hekiminizin de önerisi ile implant yerleştirilen dokulara zarar vermeden dişler fırçalanmalıdır.
- Özellikle ilk hafta aşırı sıcak ve soğuk gıdaların tüketiminden uzak durulmalıdır.
- İmplant sonrası çene kemiği ve implantın kaynaşma süresi yaklaşık 3 ay gerektirir. Bu süre boyunca implantın zarar görmemesi için katı gıdalar tüketilmemeli, sağlıklı beslenilmeli, çeneyi çok yoracak faaliyetlerden kaçınılmalıdır.
- İmplant sonrası diş hekimi antibiyotik tedavisi önerdiyse ilaçlar önerilen şekilde ve önerilen dozda alınmalıdır.
- İmplant sonrası sigara kullanımından kaçınılmalıdır. Sigara vücudun bağışıklık sistemini baskılar, iyileşmeyi yavaşlatır. İmplant sonrası alkol kullanımı da iyileşme sürecini sekteye uğratır.
İmplant sonrası ağız yarası olur mu?
İmplant sonrası enfeksiyon oluşmadığı sürece ağız yarası olmaz. İmplant sonrası ideal iyileşmede yeni yara oluşumu gözlenmez.
Hasta doktorunun tavsiyelerine uymadığında, ağız hijyenine özen göstermediğinde implant dokusu enfekte olarak yaraya sebebiyet verebilir.
İmplant yaraları kaç günde iyileşir?
İmplantın yerleştirilmesi sırasında ağız içi dokularında bir miktar hasar oluşur.
Ağız içi cilt dokusundaki iyileşme doğru bakımla 7-10 gün kadar sürer. Dikişli implant tedavisi uygulandıysa 8. günden itibaren dikişler alınabilir.
İmplant tedavisi öncesinde kemik tozu uygulaması, sinüs lift gibi uygulamalar yapıldıysa iyileşme süreci biraz uzayabilir, rahatsızlık bir miktar artabilir.
Çene kemiği ve implantın kaynaşma süresi ise yaklaşık 3 aydır.
İmplant sonrası ağız içi yaraların çabuk iyileşmesi için ne yapılabilir?
- İmplant sonrası ağız içi yaraların çabuk iyileşebilmesi için ağız hijyeninin iyi düzeyde olması şarttır. İlk hafta iyileşmenin hızlı ve en iyi şekilde olması için implant dokularının enfekte olmamasına dikkat edilmelidir. Zira ağız hijyeninin kötü olduğu durumlarda implantın yerleştirildiği bölgelerde iltihaplanma görülebilir. Bu başarısız implant sorununu doğurur. Başarısız implant sorunuyla karşılaşan bireyin tedavisi tekrarlanmalıdır.
- Özellikle ilk 48 saat tükürmeyin. Tükürme kanamayı artırır, iyileşmeyi yavaşlatır.
- İmplant sonrası yanaklarda, çenede, yüzde şişlik görülebilir. Hem şişlikleri hem kanamayı hafifletmek için ilk 48 saat soğuk kompress uygulaması yapılabilir.
- İmplant sonrası sağlıklı, düzenli beslenmeye özen göstermek vücudu içten destekleyerek yaraların çabucak iyileşmesine yardımcı olur.
- İmplant sonrası gargara yapılması, baskı uygulanmadan diş ipi kullanılması ve dişlerin düzenli olarak fırçalanması ağız hijyenin korunmasını sağlar. Ağız hijyeni ideal olan bireylerde implant sonrası yara iyileşmesi de hızlı olur.
- İmplant sonrası ağız içi yaraların iyileşmesi bağışıklık sisteminin güçlü olması ile doğrudan alakalıdır. İmplant sonrası sigara ve alkol tüketimi bireyin bağışıklık sistemini baskılar bu da iyileşmeyi yavaşlatır. İmplant tedavisinden en az 15 gün önce ve implant tedavisi sonrası en az 1 ay sigaradan uzak durulmalıdır ve mümkünse bu alışkanlıklar tamamen terk edilmelidir.
İmplant sonrası ağız içi yaraların çabuk iyileşebilmesi için gargara ne zaman yapılmalıdır?
İmplant sonrası tuzlu su ile gargara yapmak çok önemlidir. Hekiminizin önerisi ile implant sonrası 3. gününde gargara yapmaya başlanmalıdır.
İmplant sonrası ağız içi dokularının enfeksiyon kapmaması için ne yapılmalı?
İmplant sonrası 7-10 gün içerisinde implant dokularının ilk iyileşmeleri görülür ancak çene kemiği ve implantın kaynaşma süresince hasta ağız hijyenine özen göstermelidir. Yetersiz ağız hijyeni , implant dokularının enfeksiyon kapmasına neden olur.
Tüm iyileşme süresi boyunca özellikle sigara kullanımından uzak durulmalıdır. Sigara ağız içindeki zararlı bakterilerin sayısını arttırır, vücudun bağışıklık sistemini baskılar.
Çeneyi yoracak davranışlardan kaçınılmalıdır.
Reçete edilmiş ilaçlar önerildiği şekilde kullanılmalıdır.
İmplant sonrası ağız içi yaralarının oluşmaması için antibiyotik kullanmak şart mı?
İmplant sonrası antibiyotik kullanmak şart değildir. Pek çok birey implant sonrası iyileşme sürecini hiç antibiyotik kullanmadan sağlıkla geçirebilmektedir. Diş hekiminiz implant sonrası antibiyotiğe ihtiyacınız olduğunu tespit ettiğinde size bu ilacı reçete edecektir.
İmplant sonrası diş fırçalanır mı?
İmplant sonrası diş mutlaka fırçalanmalıdır. İmplantlı dokuya baskı uygulamadan dişler fırçalanmalıdır, zararlı bakteriler ağızdan uzaklaştırılmalıdır.
İmplant sonrası yüz şişer mi?
İmplant cerrahi bir müdahaledir ve işlem sonrası çenede, yanakta, yüzde şişlik oluşması; bir miktar morarma görülmesi normaldir. İmplant sonrası soğuk kompress uygulamasının yapılması şişliği ve morarmayı hafifletir.
Diş implantı iltihap yapar mı?
Diş implantı bir tedavidir ve tedavi iltihap yapmaz. Tedavi sonrası doğru bakımlar olmadığında implant dokusu enfekte olarak iltihap oluşabilir.
İmplant enfeksiyonu oluşursa hemen tedavi edilmelidir. Aksi takdirde enfeksiyon kemik dokusuna yayılarak implant kaybına neden olabilir.
İmplant sonrası ağız yaralarının enfeksiyon kaptığı nasıl anlaşılır?
İmplant sonrası enfeksiyon oluşumu implant yapılan bölgede aşırı ağrı, hassasiyet, yoğun ağız kokusu, implant dokusunda diş eti çevresinde iltihaplı akıntı, yemek yemede ve konuşmada zorlanma gibi belirtiler verir. Bu sorunlarla karşılaşan birey vakit kaybetmeden diş hekimine başvurmalı ve tedavi olmalıdır.