Diyabet hastaları yaptıkları internet araştırmalarında diş tedavilerini yaptırıp yaptıramayacaklarına dair net kararı varamayabilirler.
Diyabetli hastalarda diş tedavileri için önemli olan hastanın kan şekeri düzeyinin belirli limitler arasında kalması, hastanın genel sağlık durumunun iyi olmasıdır.
Şeker hastası olan kişiler implant tedavisi yaptırabilirler mi?
Kandaki şeker düzeyi istenilen aralıkta ise şeker hastası olan kişiler implant tedavisi yaptırabilirler.
Diyabeti olan hastaların, hastalığı kontrol altında tutmak için ilaçlarını düzenli kullanması, diyabete uygun beslenmesi ve doktor muayenelerine aksatmadan gitmesi gerekir.
Şeker hastalarına implant yapılabilir mi?
Şeker hastalarına yapılan kan tetkiklerinden sonra diş hekiminiz uygun görürse implant yapılabilir.
Hasta ilaçlarını düzenli kullanıp beslenmesine dikkat ettiği zaman, genellikle bir sorun yaşanmadan kan değerindeki şeker belirli aralıkta tutulur. Bu sayede rahatlıkla şeker hastalarına implant tedavisi yapılır.
İmplant için şeker değeri kaç olmalı?
Kan şekeri seviyesi 130 mg/dl'nin altında olduğunda implant için şeker değeri uygundur. Bu hastaların çene kemiği yoğunluğunun, genel sağlıklarının da iyi olması implant (implant diş, all on 4, all on 6)tedavisine başlanması için aranan şartlardandır.
Şeker hastalarında ağız ve diş sağlığı
Şeker hastası bireylerin bağışıklık sistemi zayıflar. Ağız ve diş sağlığı hijyenine, diş fırçalama alışkanlığına, düzenli diş hekimi muayenelerine dikkat etmeyen şeker hastalarında dişlerde plak birikmesi, plakların neden olduğu diş taşları ve diş eti hastalıkları, gıda atıklarının neden olduğu çürükler apseye yol açabilir. Yine şeker hastalığı nedeniyle yeterince tükürük salgılanmaması dişlerde plak oluşumunu arttırabilir. Diş eti hastalıklarına yol açmamak için diş taşı temizliğine de özen gösterilmelidir.
Diyabet hastalarında vücudun herhangi bir yerinde oluşan kesi, apse sağlıklı bireylere göre çok daha geç iyileştiğinden diş tedavileri diğer bireylerle kıyaslandığında daha zorlayıcı olabilir.
Diyabetin küçük kan damarlarına zarar vermesi neticesinde diş etlerinde iltihaplanma olasılığı ve bu iltihapların iyileşme süresi artar.
Diyabet hastalarının ağız ve diş sağlığı için diş çürüklerine dikkat etmeleri, iyi yapılmış diş kaplamalarına, ortodonti sorunları olmayan diş dizilimlerine sahip olmaları genel sağlıkları için de çok önemlidir.
Şeker hastaları için diş tedavileri
Kan şekeri yüksekliği çabuk iltihaplanmaya ve yara dokularının geç iyileşmesine neden olduğundan çene cerrahisi gerektiren diş tedavilerinde, karmaşık diş tedavilerinde, implant tedavilerinde komplikasyon görülme ihtimali artar.
Diyabetli hastalar diş tedavisi olurken dikkat edilmesi gerekenler
Şeker hastaları için en uygun diş tedavisi saatleri sabah saatleridir. Diyabet hastalarının randevularını bu saatlerde almaları uygun olacaktır.
Diyabet hastalarının kan şekeri seviyesi 180 mg'ın üzerinde ise maalesef diş tedavileri yapılamaz. Diş tedavisi olmak için kan şekeri seviyesini düşürmeye yönelik tavsiyelere uymaları şarttır.
Şeker hastalarına uygulanan anestezi içeriği farklı olduğundan bireyin şeker hastası olduğunu tedavi öncesi mutlaka diş hekimine bildirmesi gerekir.
Genel anesteziye ihtiyaç duyulan iki saatten uzun cerrahi operasyonlarda hastanın böbrek ve karaciğer fonksiyonları da değerlendirme gerektirir. Tedavi süresi uzarsa kan şekeri değerleri saatlik takip edilmelidir.
Şeker hastası dolgu yaptırabilir mi?
Kandaki şeker düzeyi istenen oranda olduğu sürece şeker hastası dolgu yaptırabilir, tüm diş tedavilerini olabilir.
Şeker hastalığı dişleri etkiler mi?
Şeker hastalığı dişleri ve diş etlerini etkileyen bir hastalıktır. Diyabet hastası olan bireylerde diş eti hastalıklarının yaygın şekilde görüldüğü ortaya çıkmıştır. Diyabette bireyin bağışıklık sistemi sorunları olduğundan diş eti hastalıkları ve ardından diş kaybı görülme ihtimali artar.
Şeker hastaları diş çektirebilir mi?
Şeker hastalığı olan bireylerde kanama ve enfeksiyon sorunları yaşanabilir. Bu nedenle ciddi diş tedavileri yapılacağı zaman diş hekimi kan şekeri yüksekliğini ölçen tahliller isteyebilir. Değerler istenen düzeyde çıktığında şeker hastaları diş çektirebilir ve diş eti müdahalelerini yaptırabilir.
Şeker hastası kanal tedavisi yapabilir mi?
Birey tip 2 diyabet hastası ise kök kanal tedavisi yapılması güçleşir. Tip 2 diyabet hastalarında kanal tedavisinin başarısı düşer.