Antlara dental whatsapp

Ortodonti Diş Tedavisi - Diş Teli Tedavisi - Fiyatı - Antalya

Antlara Dental Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği - Lara, Antalya.

Ortodonti Diş Tedavisi- Diş Teli Tedavisi - Antalya

Diş Teli Tedavisi - Ortodonti

Diş teli, çene ve dişlerin uyumlu ve estetik bir görüntüye kavuşturulması için ortodontistler tarafından uygulanan bir tedavi yöntemidir. Diş teli öncesi çapraşık ve uyumsuz bir görüntüye sahip dişler diş teli sonrası daha güzel ve simetrik bir görüntüye kavuşur.

Üstelik bu ortodonti tedavi metodunda artık sadece metal diş telleri kullanılmaması da hastaların birçok endişesinin önüne geçer. Özellikle estetik açıdan daha istenir bir görüntüye sahip olan şeffaf diş teli gibi birçok yöntem, artık diş düzeltme işlemlerinde kullanılmaktadır.

Diş teli tedavisi nedir?

Diş teli tedavisi, diş ve çene yapısındaki düzensizliklerin, çapraşıkların giderilmesi, dişler arasındaki boşlukların kapatılması gibi diş ve çeneyle ilgili birçok sorunun çözümü için uygulanan yapay zeka destek sistemleri kullanılarak uygulanan ortodontik bir tedavi yöntemidir.

Ortodonti-Diş Tedavisi nedir? ortodontist Antalya

Diş teli tedavisinde, dişlerin üzerine yerleştirilen braket adı verilen aparatlar takılır. Diş telleri ile braketlere belli periyotlarda güç uygulanır. Bu güç ile dişler istenilen yönlerde yerleşmesi için zorlanır.

Diş teli tedavisi ne işe yarar?

Dişlerde görülen şekil bozuklukları, çapraşıklıklar genelde çene yapısındaki yapısal bozukluklardan kaynaklanır. Özellikle çene yapısı dar olan kişilerde dişler yeterli yeri bulamayınca çapraşık bir şekilde gelişir.

Diş teli tedavisinde çenedeki darlık ya da kısalık gibi sorunlar düzeltilerek dişler için yer açılır. Böylece diş düzeltme işlemi de yavaş yavaş gerçekleşir. Alt ve üst çenenin birbiri ile uyumlu olmaması, ağzın tam kapatılamaması gibi sorunlarda diş teli tedavisi ile düzeltilir.

Ayrıca diş teli tedavisi estetik açıdan güzel bir gülüş tasarımı için de sıklıkla hastalar tarafından tercih edilen bir yöntemdir.

Ortodontik tedaviler hakkında bilgiler

Çeşitli sebeple bozulan diş düzeninin diş telleri vasıtasıyla yeniden ideal pozisyonuna getirilmesi işlemidir. Metal, Seramik Braketler ve Incognito (lingual) Tedavi yöntemi ile uygulanabilir.

Ücretsiz Randevu

Diş teli nasıl takılır?

Diş teli tedavisinde temel amaç, belirli bir sürede belirli bir güç uygulayarak dişlerin istenilen pozisyona gelmelerini sağlamaktır. Bunu yapabilmek için öncelikle dişlere braket adı verilen aparatlar yapıştırılır.

Daha sonra braketlerdeki deliklere teller geçirilir. Bu sayede dişlere uygulanan güç ile dişler kemik içinde hareket eder. Böylece dişler yavaş yavaş istenilen pozisyona gelir. Diş teli tedavisinde zaman zaman basit lastikler de kullanılır. Bu lastikler dişlerin istenilen yönde hareket etmesini sağlar.

Bu tedavide metal diş teli kullanmak istemeyen hastalar içinde şeffaf diş telleri olarak bilinen porselen braketler alternatif oluşturur. Görünüşü dişe benzediği için estetik açıdan daha güzel bir görüntü sunar.

Bazı diş telleri de dişlerin dış yüzeyine değil iç yüzeyine yerleştirilir. Bu yöntemler metal diş tellerine göre daha maliyetlidir. Bazı daha basit diş ve çene bozukluklarında da invisalign adı verilen şeffaf plak kullanılır. Bu şeffaf plakların en büyük avantajı hasta yemek yerken ya da diş temizliği yaparken çıkarıp sonra geri takabilir. Estetik açıdan da metal diş tellerine göre daha güzel bir görüntü sağlar.

Ortodonti-Diş Teli Tedavisi Sonrası, fiyatları Antalya

Diş teli kaç yıl sürer?

Diş teli tedavisinin süresi birçok etkene göre değişiklik gösterir. Hastanın diş ve çene yapısı, diş-çene kemiklerindeki bozukluğun derecesi, hastanın tedaviye katkısı ve uygulanan tedavi tipine göre değişiklik gösterir.

Diş teli ile diş düzeltme yaklaşık olarak 1 ile 3 yıl arası sürebilmektedir. Bazı hastalarda bu süre daha da uzayabilir ya da kısalabilir. Diş teli tedavilerinde, teller çıktıktan sonra da dişlerin eski haline dönmemesi için bazı uygulamalar yapmak gerekir. Pekiştirme adı verilen bu süreçte hastanın ortodontistin talimatlarına uyması gerekir.

Hangi durumlarda dişe tel takılır?

Diş teli tedavisi diş ve çene yapısındaki bozuklukları düzeltmek amacıyla yapılan bir tedavidir. Bu bozukluklar şu şekilde sıralanabilir;

  • Üst çenedeki dişlerin alttaki dişlere göre daha önde olması ve alttaki dişleri örtmesi.
  • Alt dişlerin üstteki dişlere göre önde olması ve alt dudağın daha önde görünmesi.
  • Alt ve üst dişlerin birbirinin tersi yönde bir kapanış göstermesi.
  • Ağız kapanırken alt dişler birbirine değdiği halde ön dişlerin birbirine değmemesi ve arada boşluk kalması (Böyle bir durumda ağız tam kapanamadığı için hastalar uyku apnesi sorunu yaşayabilir.).
  • Genetik ya da yapısal sebeplerden dolayı dişlerin arasında boşluklar olması.
  • Dişlerin çene üzerinde yeterince yer bulamaması ve dizilim bozukluğu olması.
  • Bunun yanı sıra geçirilen bir kaza ya da travma sonrası da dişler ya da çenede oluşan hasarlar içinde diş teli takılabilir.
  • Diş teli, çene ya da diş yapısında herhangi bir bozukluk olmasa da daha güzel bir gülümseme için de hastalar tarafından tercih edilebilir.

Diş teli çürüğe yol açar mı?

Diş teli ve dişe takılan braketler diş çürüklerine yol açmaz. Bu durum ortodonti tedavisine başlayacak hastaların merak ettiği sorulardan biridir. Sabit diş teli tedavisinde ağız hijyenine gerekli özen gösterilmezse diş telleri ağızda uzun süre kaldığı için çürüklere yol açabilir. Yemek yendikten sonra yiyecek artıkları diş tellerinin ve braketlerinin arasına kaçıp bakterilerin oluşmasına zemin hazırlar. O yüzden tellerin arasına kaçan yemek artıkları iyice temizlenmelidir.

Diş teli kimlere takılır?

Süt dişlerini dökmüş ve kalıcı dişleri tamamen çıkmış çocuklarda 10-12 yaş gibi diş teli tedavisi uygulanmaya başlanabilir. Diş teli tedavisinde genel algı; yirmili yaşlardan sonra diş telinin takılmayacağı veya istenilen verilim olmayacağı yönündedir.

Ortodontik tedaviler

Ortodontik tedavi almak istiyorum.

Ücretsiz Randevu

Bu tamamen yanlış bir algıdır. Diş teli çocuk ya da yetişkin fark etmeksizin her yaş grubunun ihtiyaç duyması halinde tercih edebileceği bir tedavi türüdür.

Diş teli takılması ne kadar sürer?

Dişlere tel takılma süresi hastanın diş ve çene yapısına, genel sağlık durumuna, diş ya da çene kemiklerindeki bozukluğun şiddetine göre değişiklik gösterir. Diş teli tedavisi birkaç aşamadan oluşur.

    Birinci aşama

    Öncelikle diş teli öncesi ilk aşama hazırlık aşamasıdır. Diş teli takılmadan önce hastanın ağız ve diş bakımını eksiksiz yerine getirmesi gerekir.

    İkinci aşama

    Ağız hijyeni sağlandıktan sonra dişlerde herhangi bir çürük varsa mutlaka tedavi edilir. Eğer çekilmesi gereken dişler varsa onlar çekilir.

    Üçüncü aşama

    Gerekli ölçüm ve planlamalar yapıldıktan sonra hastaya hangi diş tellerinin takılacağına karar verilir.

    Dördüncü aşama

    Tellerin dişlere takılması işlemi yaklaşık bir-bir buçuk saat arası sürebilmektedir. Genelde dişlere braketler yapıştırılır ve aralarına teller geçirilir. Daha sonra da lastikler takılır.

    Rutin kontroller

    Belli aralıklarla ortodontist muayeneye gidilip dişlere güç uygulanır ve gerekli kontroller yapılır. Diş teli sonrası da dişlerin eski haline dönmemesi için bazı uygulamalar yapılır.

Diş teli temizliği nasıl olmalı?

Diş teli tedavisi gören hastaların ağız hijyenine çok önem vermesi gerekir. Gerekli bakımları düzenli olarak yapmazlarsa diş tellerinde ve braketlerde kalan yiyecek artıkları dişlerin çürümesine neden olur.

Diş teli tedavisi gören hastalar diş temizliğinde yumuşak uçlu diş fırçası, arayüz fırçaları, diş ipi ve ağız gargarası gibi ürünleri kullanabilir.

Mutlaka her yemekten sonra dişler dikkatli bir şekilde fırçalanmalı, tüm yemek artıkları tellerin üzerinden temizlenmelidir. Daha sonra ara yüz fırçası ile macun kullanmadan yatmadan önce dişleri fırçalamak gerekir.

Diş telleri için üretilen bir ucu sert olan diş ipleri de diş temizliğinde kullanılacak ürünlerden biridir. Ağız gargarası da yardımcı bir ürün olarak tercih edilebilir.

Diş teli tedavisi uzun soluklu ve dikkat edilmesi gereken sabır isteyen bir süreçtir. Hastaların diş teli temizliğinin yanı sıra bu süreçte bazı yiyeceklerden uzak kalması gerekir. Özellikle elma armut gibi sert meyveler, lokum, sakız gibi yapışan yiyecekler ve gazlı içecekler braketleri yerinden oynatıp tedaviyi sekteye uğratabilir.

Diş Teli Fiyatları

Diş teli tedavisi yapacak olan ortodontist tüm tedaviyi planlayarak diş teli fiyatlarını belirler. Diş teli fiyatlarını; diş teli tedavisinde kullanılan malzemenin cinsi ve kalitesi, dişlerdeki bozukluğun derecesi ve tedavi süresi etkiler.

Ortodontik Diş Tedavileri Sık Sorulan Sorular

Ortodonti Tedavisi - Diş Teli - Antalya

  • Genetik faktörler,
  • Doğumsal anomaliler (dudak-damak yarığı vb),
  • Hatalı fonksiyonlar (ağız solunumu vb),
  • Zararlı alışkanlıklar (parmak emme, uzun süre yalancı emzik kullanma vb),
  • Çürük nedeniyle süt dişlerinin erken kaybı,
  • Travma.

  • Düzgün dişler, kişinin etkin şekilde ısırıp çiğnemesi ve konuşmasına yardımcı olmaktadır.
  • Sağlıklı diş ve dişetlerine katkıda bulunmaktadır.
  • Dişeti hastalıklarına ve çürüğe yatkınlık azalmaktadır.
  • Farklı fonksiyonel sorunların gelişimi engellemektedir (Eklem şikayetleri vb) o dişler hem fonksiyon hem görünüm olarak daha iyi konuma gelirler ve daha estetik görünürler.

Alt ve üst çenenin birbirine göre bozulan ilişkilerini küçük yaşlarda yüze takılan özel apereylerle düzeltmeyi amaç edinen bir ortodonti alanıdır. Çoğu zaman ortopedik tedavi (çenelerin uyumu sağlanır) ve ortodontik tedavi (dişlerin kapanış uyumu sağlanır) birlikte yürütülür.

5-6 yaşlarındaki çocuklarda bazen ortodontik muayene yararlı olabilmektedir. Bu yaşlarda çoğunlukla ortodontik tedavi uygulanmasa da bazı önleyici ortodontik tedaviler oldukça yararlı olmaktadır. Bu yaşlarda uygulanacak ortodontik tedaviler önleyici ve koruyucu ortodontik tedavi olarak isimlendirilmektedir.

Ortodontik veya ortopedik tedavi ile düzeltilemeyecek durumlarda ortognatik cerrahiye başvurulur. Çene ve yüzde oluşan bozukluklar doğuştan yada kaza ve hastalıklara bağlı olarak sonradan ortaya çıkabilmektedir. Çenelerin birbirine ve yüze göre uyumsuzluğu hastalarda hem estetik hem de fonksiyonel rahatsızlıklara yol açmaktadır. Gelişen üstün teknoloji ve cerrahi teknikler ile bu bozuklukların düzeltilmesi sağlanabilmektedir.

Ortodonti tedavilerin görünürlüğünü azaltmak için şeffaf diş teli, şeffaf plak ya da lingual diş teli tedavisi uygulanabilir. "Diş teli mi görünmez diş teli mi?" tedavisinin sizin için uygun olduğuna tedaviden beklentiniz, yaşam tarzınız ve diş hekiminizin önerileri ile karar vermelisiniz. Bu noktada bilinmesi gereken bir husus da görünmez diş teli tedavisinin her diş kliniği tarafından uygulanmadığıdır.

Seramik Braketle Tedavi

Antlara Ağız ve Diş Sağlığı kliniğinde seramik braketler ile tedavi.

Metal Braketle Diş Tedavi

Antlara Ağız ve Diş Sağlığı kliniğinde metal braketler ile tedavi.

Incognito (Lingual) Tedavi

Uygulamada dişlere iç yüzeyden müdahale edilir ve dışarıdan diş telleri belli olmamaktadır.

Sağlıklı dişlere sahip olmak ve daha fazla bilgi almak için implant ve endodonti-kanal tedavisi makalelerini mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.

Ortodontist Uzm. Dt. Uğur Ağar

Ortodontist Uzm. Uğur Ağar

Uzm. Dt. Uğur AĞAR, 1974 Antakya doğumludur. Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nden mezun olan Uğur AĞAR ihtisasını Cumhuriyet Üniversitesi'nde tamamlayıp, İstanbul GATA'da ve Erciyes Üniversitesi'nde görevde bulunmuştur.

Uzm.Dt. Uğur AĞAR
İletişim Platformları

Antlara ile iletişime geçmenin üç basit yolu.

Ne zaman ve nasıl ihtiyacınız olursa olsun. Doğru tedaviyi bulmak için yardıma mı ihtiyacınız var? Kliniğinizde ilk değerlendirme veya randevu için bize resimler gönderin.

Diş Sağlığınızı ve gülüşünüzü önemsiyoruz.

Antalya / Lara'da bulunan tam teşekküllü Antlara Dental Ağız ve Diş Sağlığı Merkezimizi ziyaret edebilirsiniz.

İletişim Formu