Ağız ve diş hijyeni yeterince sağlanmadığında birkaç gün içinde dişlere yapışmış gıda atıkları sarı bir görüntü oluşturur.
Diş plağı nasıl temizlenir?
Evde diş plağı temizliği, diş plağı sertleşip diş taşına dönmeden, doğru ve etkili fırçalama, diş ipi, gargara kullanımı ile yapılabilir. Diş taşı temizliği ancak diş kliniğinde diş hekimleri tarafından yapabilir.
Evde diş taşı temizlenir mi?
Diş taşını evde temizlemek mümkün değildir. Evde yapılan işlemlerle diş taşları en fazla bir parça kırılabilir. Evde tamamen temizlenemeyen diş taşları için mutlaka diş hekimi müdahalesi gerekir. Diş taşı temizliği ancak diş kliniğinde diş hekimleri tarafından yapılabilir.
Diş plaklarını evde temizlemek de oldukça güçtür. Düzenli diş hekimi ziyaretlerinde, oluşan diş plaklarının temizlenmesi, plağın diş etine doğru ilerlemesini önler.
Evde diş plağını önlemek için yapacağınız en etkili işlem düzenli diş fırçalama, diş ipi ve arayüz fırçası kullanımı ağız gargarasının yapılmasıdır. Bunun dışında diş temizleyici özellikte sakızları çiğnemek, misvak kullanmak, plak temizleyici diş macunlarını tercih etmek de etkili olabilir.
Diş plağı
Onlarca yıl sizi alt etmek için sabırla bekleyen bir rakibiniz olduğunu hayal edin. Mike Tyson'la ringde dövüşmenizin size daha az zarar vereceği bir rakip. Bu rakip diş plağıdır. Diş plağı fırsatçı bir yapısı nedeniyle yeme içmeden kısa süre sonra ağız hijyeni sağlanmadığında dişlere yapışmaya başlar. Gıda tüketimi ardından 72 saat sonra dişlere sağlam bir şekilde yerleşir. Diş temizliğinizi 72 saat süresince ihmal ederseniz ya da dişlerinizi yeterince temizleyemezseniz, onlarca yıl ağzınızda kalmayı planlayan bu davetsiz misafirlere hiç farkında olmadan kırmızı halıyı sermiş olursunuz.
Diş plağı temizlenmediği zaman, genellikle Streptococcus Mutans bakterileri neden ile dişlerinizde sarımsı renk tonu oluşturur ve bu aşamadayken de temizlenmemiş diş plağı taşlaşarak diş taşına döner. Dişleriniz de tartar oluştuğunda insanlar doğal şeffaf, parlak beyaz diş renginiz yerine sertleşmiş, sarı mikroorganizmaları görür.
Diş plağı neden oluşur?
Diş plağının diş yüzeylerine yapışmasının ilk nedeni tükürükte bulunan proteinleridir. Yeme içme sonrası yeterli ağız hijyeni sağlanmadığında ağız içi asit düzeyi artar. Ağız asiditesi gebelik döneminde de hızla yükselir. Ağız içi asitlerinin yüksek oluşu tükürüğümüzde bulunan ve zararlı bakterilerin yok edilmesini sağlayan ptyalin enziminin salınmasına mani olur.
Ptyalin enzimini eksiklidiğinde bakteriler tükürük proteinlerine tutunur. Zamanla dişe yapışır ve bu süre boyunca da ağızda kötü koku oluşur. Katılaşıp dişe tutunan plağı özenli diş fırçalama, diş ipi ve arayüz fırçası kullanımı ile temizlemek pek de mümkün değildir.
Amerikan Diş Hekimleri Birliği’nin yaptığı açıklamaya göre bu sinir bozucu sarı tabaka özellikle yaşlılarda görülen tüm diş kaybı vakalarının %60'ından sorumlu. Durumun ciddiyetini kavramak için bir dişinizi kaybetmeyi beklemeden bu sarı canavarların oluşumunu engellemeli, oluşması durumunda dişlerinizi onlardan kurtarmak için çaba sarf etmelisiniz.
Diş plağı çürük yapar mı?
Diş plağı, diş taşı diş hekimleri tarafından temizlenmediğinde; ağız kokusuna, diş eti çekilmesine, sağlıklı dişin kaybına, diş çürüğüne neden olabilir. Diş kaybı sonrası estetik ve fonksiyonel olarak dişlerinizi yeniden kazanmak için diş hekiminiz kaplama ya da implant tedavisi önerebilir.
Diş plağı diş kökünü tutunduktan sonra diş eti ile diş arasında ilerlemeye devam eder. Zaman içerisinde diş etlerinde cepler oluşturur. Diş etinde cep oluştuğu sırada diş hafiften sallanır. Bu sırada da tedavisi mümkün olan diş hastalığı ihmal edilirse diş plağı daha fazla ilerleyerek diş köküyle diş eti arasındaki bütün bağları koparır. Şiddetli şekilde sallan bu dişler, çürümemiş olsa dahi çekilmek zorundadır.
Diş plağının neden olduğu diş kaybı sonrası yapılabilecek tek şey diğer dişlerin sağlığı için ağız hijyenini korumaktır.
Diş eti hastalığının tedavisi için dişlerde oluşan cep derinliği yaklaşık 5-6 mm'ye ulaştığında derin diş temizliğini yapılması, kök düzeltme işlemlerinin yapılması gerekir. Dişlerin temizliği diş kliniği ortamında sağlandıktan sonra da diş plaklarının yeniden oluşabileceği bilincinde olunmalıdır. Ağız diş sağlığı her zaman korunmalı ve hijyeni her zaman sağlanmalıdır.
Evde diş plağı temizliği için 4 yöntem
Diş plaklarının oluşumunu önlemek ya da oluşmuş diş plaklarından kurtulmak zor olabilir ancak ağız ve diş hijyeni için tutarlı hareket etmek cesaret verici sonuçlar elde etmenizi sağlar. Diş evde diş plaklarını temizlemek için uygulanacak doğal işlemlerde yüksek asit içeriği olan ürünleri kullanmamak gerekir zira bunlar dişleri temizlemeye çalışırken dişlere daha fazla zarar verilmesine neden olur.
Diş taşı temizliği için bazı internet sitelerinde tavsiye edilen karbonatlı soda karışımı asit içeriği çok yüksek ürünlerdendir. Bunların kullanılması diş minesine zarar vererek diş çürüğünün artmasına neden olabilir.
Evde diş taşı temizliği için:
Ksilitol sakızları çiğneyebilirsiniz.
Huş ağacı özünden elde edilen ve tatlandırıcı olarak sakızlarda bulunan ksilitol sakız çiğnenmeye başlandıktan 5-10 dakika sonra aktif hale gelir. Bir süre sonra sakızdaki bu içerik tükenir. Ağız hijyeni sağlamada etkili bu ürün tükendiğinde, sakızın çiğnenmesinin diş plağını temizlemede etkisi kalmaz. Artık işe yaramayan sakız atılabilir. Önleyici diş hekimliği alanında ünlü Ellie Philips, 6 ay süresince bu sakızların kullanımının diş plağını etkili şekilde ortadan kaldırdığını belirtmektedir.
Bitkisel diş macunu kullanabilirsiniz.
Diş plaklarını yok etmek üzere hazırlanmış organik diş macunları düzenli kullanıldığında diş plağını yok edebilir. Buna dair pek çok olumlu kullanıcı yorumları bulunmaktadır.
Florürlü gargara yapabilirsiniz.
Florürlü gargaralar diş yüzeyindeki bakteri ve plak tabakalarına nüfuz eder. Bakteri aktivitesini etkili bir şekilde baskılayarak diş plağı oluşumunu azaltır.
Misvak kullanabilirsiniz.
Misvak lifli yapıdadır. Bu sayede de ulaşılması zor diş aralarının kolayca temizlemesini sağlar. Yapılan birçok bilimsel çalışma, yüzyıllardır yaygın şekilde kullanılan, geleneksel ağız hijyeni sağlayıcısı olan misvağın ağız içi bakterin çoğalmasını engelleyebileceğini doğrulamıştır.