Diş kaplama tedavileri farklı farklı ihtiyaçlara, beklentilere bağlı olarak farklı malzemelerle yapılır. Hedefi yalnızca ağız ve diş sağlığını korumak olan birey için zirkonyum kaplama tedavisi uygunken gülüş tasarımı yaptırmak isteyen birey için laminate veneer ya da emax kaplama diş tedavilerinin yapılması daha uygundur.
Zirkonyum mu lamine kaplama mı? Hangi kaplama diş tedavisi tercih edilmeli?
Diş kaplama tedavileri pek çok alternatif malzeme ile yapılabilen tedavilerdir. Zirkon, porselen, emax kaplamaların her biri dayanıklılık, çiğneme basıncına karşı mukavemet gücü, uzun ömürlüluk ve estetik açıdan farklı özelliklere sahiptir. Yeni nesil kaplama malzemelerinin tümü doğal dişe çok yakın renkte ve şeffaflıktadır.
Metal altyapılı porselen kaplamalar artık kullanılmamaktadır. Bu kaplamaları yaptıran bireyler dişlerdeki matlık, diş etinde morarma ve ağız kokusu sorunu ile uzun süre yaşamak zorunda kalmıştır. Yeni nesil kaplama tedavilerinde bu sorunlar yaşanmaz. Biyouyumluluğu yüksek olan zirkonyum, porselen ve emax kaplamalar hem estetik hem fonksiyonel olarak çok başarılı sonuçlar elde edilmesini sağlar.
Birey estetik güzellik amacıyla yalnız ön dişlerine kaplama yaptırmayı düşünüyorsa ya da ön dişlerinde hafif düzeyde diş çapraşıklığı varsa ortodonti (diş teli, şeffaf plak gibi) tedavileri olmayı istemiyorsa lamine kaplama diş tedavisi daha iyidir.
Bireyin özellikle azı dişlerinde diş çürükleri varsa, kanal tedavisi sonrasında yeniden diş tedavisinin yapılması gerekiyorsa mukavemet gücü yüksek olduğu için zirkonyum kaplama daha iyidir.
Lamine kaplama ile zirkonyum kaplamanın temel farkları nelerdir?
Tedaviler uygulanma yöntemleri bakımından benzerlikler gösterir. İşte iki kaplama arasındaki temel farklılıklar:
- Zirkonyum kaplamada aşındırma dişin tüm yüzeylerinde, laminalarda sadece dişin ön yüzeyi ve yanlarında olur.
- Diş minesindeki aşındırma oranı zirkon kaplamada 1 ila 2 mm arasında değişirken, laminelerde 0,3 mm ila 0,7 mm arasında değişir.
- Emax ve porselen kaplamaların diş restorasyonlarında estetik çekiciliği zirkonyum kaplamadan daha yüksektir.
- Zirkonyum kaplamalar, dişleri tamamen kapladıkları, daha kalın oldukları ve daha mukavemetli malzemelerden yapıldıkları için daha dayanıklıdır. Özellikle arka dişler için, lamine kaplama yerine zirkonyum kaplamalar tercih edilir.
- Zirkonyum kaplamalar genellikle 20 yıl dayanırken, lamine kaplama ortalama 15 yıllık bir ömre sahiptir.
- Diş kronları (zirkonyum kaplama) invaziv diş tedavileri iken, diş kaplamaları minimal invaziv tedavilerdir.
- Her iki tedavi de benzer veya aynı malzemeleri gerektirse de lamine kaplamalar daha pahalıdır.
Zirkoyum kaplama nedir?
Zirkonyum kaplamaların diğer adı diş kronudur. Zirkon kaplama diş tedavisi yapılırken kaplama malzemesi dişe 5 farklı yönde sıkıca tutunur. Dişe üst - sağ - sol - ön - arka - alt cephelerden sıkıca tutunan zirkonyum kaplama sayesinde birey doğal dişteki gibi çiğneme ve ısırma hisseder. Aynı zamanda zirkonyum kaplama malzemesi mukavemet gücü yüksek, uzun ömürlü bir malzemedir.
Monolitik zirkonyum nedir?
Monolitik zirkonyum yekpare zirkonyum çeşididir. Monoblok olarak hazırlanan monolitik zirkonyum kaplamada tasarım oluşturulur, renklendirme yapılır, doğal görünüme sahip bu kaplama dişlere yapıştırılır. Bu kaplama çeşidinde porselen kullanılmaz.
Monolitik zirkonyum diş sıkan bireylerin kaplama tedavisi için çözüm niteliğindedir. İçeriğinde porselen bulunmadığından dayanıklılığı daha yüksektir. Ayrıca monolitik zirkonyum dokuların şeffaflığı da diğer zirkonyum kaplamadan biraz daha fazladır.
Monolitik zirkonyum kaplama tedavisinin en zor aşaması laboratuvar sürecidir. Kaplamanın hazırlanması ciddi bir özen, deneyim gerektirir.
Porselen kaplama nedir?
Lamine kaplama, yaprak porselen kaplama, laminate kaplama olarak isimlendirilen genellikle gülüş estetiği amacıyla uygulanan kaplama çeşididir.
Diş, kaplamanın tutunabilmesi için (0,3-0,7 mm) hafifçe aşındırılır ve dişin yalnız ön yüzeyine kaplama yapıştırılır. Porselen kaplamalar dişlerin yanlarını bir kanca gibi sararak diş yüzeyine sıkıca tutunur. Çoğunlukla diş rengini, şeklini, boyutunu, uzunluğunu değiştirmek isteyenler için estetik amaçlarla kullanılırlar.
Mukavemet gücü zirkonyum kaplamadan daha düşük olduğu için azı dişlerde çiğneme basıncını karşılayamaz ve bu nedenle azı dişlere lamine kaplama uygulanmaz. Lamine kaplama şeffaflık düzeyi zirkonyum kaplamadan daha iyidir. Bu sayede tıpkı doğal diş gibi görünür.
Porselen kaplama mı zirkon kaplama mı?
Hangi kaplamanın tercih edileceğine tedavi ihtiyaçlarınız ve estetik beklentileriniz ile karar verilir. Diş hekiminiz ile yaptığınız ön görüşmede hekiminiz size kaplama seçeneklerini detaylıca aktaracaktır. Renk skalası her iki malzemede de oldukça geniştir.
Günümüzdeki porselen diş kaplamalarının hiçbiri metal altyapılı değildir. Bu nedenle dişlerde matlık, morarma görülmez.
Zirkonyum mu Lamine mi hangisini yaptırmalı?
Dişlerde büyük hasar, kırılma ya da ciddi aşınma varsa diş yapısını güçlendirmek, desteklemek gerekiyorsa |
Zirkonyum Kaplama Diş |
Gülüş tasarımı için daha göz alıcı diş kaplama tedavisi yaptırmak isteniyorsa |
Lamine Kaplama Diş |
Dişin büyük bir kısmı çürükse veya dişte büyük dolgular varsa |
Zirkonyum Kaplama Diş |
Ön dişlerdeki renk, şekil ve boyut düzensizliklerinin giderilmesi isteniyorsa |
Lamine Kaplama Diş |
Hafif düzeyde diş çapraşıklığı varsa |
Lamine Kaplama Diş |
Bir travma sonucu diş kırığı, diş çatlığı oluşmuş; bunlar diş minesine ciddi hasar vermişse |
Zirkonyum Kaplama Diş |
Hafif aşınmış, kırık dişlerin estetik görünmesi isteniyorsa |
Lamine Kaplama Diş |
Dişlerde şiddetli asit erezyonu oluştuysa |
Zirkonyum Kaplama Diş |
Ayrık diş sorununun ortadan kaldırılması isteniyorsa |
Lamine Kaplama Diş |
Diş sıkma, diş gıcırdatma (bruksuzim) nedeniyle işler aşındıysa |
Zirkonyum Kaplama Diş |
Kanal tedavisi sonrası diş yapısı zayıfladıysa |
Lamine Kaplama Diş |
Zirkonyum kaplama ya da lamine kaplama tedavilerinin uygulanabilmesi hastanın gerekli şartlara sahip olması ile mümkündür.
Laminate kaplama ya da zirkonyum kaplama kimlere yapılmaz?
- Bireyin dişlerinin arasındaki dikey boşluk (interoklüzal mesafe) kaplama tedavileri için yeterli değilse genellikle bu tedaviler uygun görülmez.
- Ön dişler dikey olarak derinlemesine örtüşüyor ancak yatay olarak örtüşmüyorsa özellikle lamine kaplama tedavisi önerilmez. Kaplama yapılsa dahi uzun ömürlü olmayabilir veya istenilen performansı göstermeyebilir.
- Şiddetli bruksizm veya parafonksiyonel alışkanlıkları olan hastalara kaplama diş yapılmaz. Diş gıcırdatma veya sıkma gibi parafonksiyonel alışkanlıklar, kaplamaların kırılma veya çatlama riskini artırır. Bu hastalarda, kaplamalar uzun vadede başarılı olmayabilir.
- Diş çapraşıklığı, diş ayrıklığı ciddi düzeyde olan bireylere kaplama tedavisi uygulanmaz. Ortodontik tedaviye öncelik verilir.
- Diş eti hastalığı veya periodontal rahatsızlıkları bulunan hastalara lamina uygulanmaz. Bu hastalıklar lamina uygulamasından önce tedavi edilmelidir.
- Bazı geniş çaplı dolgular veya diğer restorasyonlarla kapsamlı tedavi görmüş dişlerde, kalan diş dokusunun yetersiz olması nedeniyle kaplamalar uygun olmayabilir.